Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

TIEŠRAIDE: Saeima lems par samazināto PVN likmi atsevišķām nozarēm

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Saeima šodien galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā un grozījumus Vēlētāju reģistra likumā, kas paredz ieviest elektronisku tiešsaistes vēlētāju reģistru, informē Saeimas Preses dienests.

Ar likumu izmaiņām plānots nodrošināt iespēju iedzīvotājiem parlamenta vēlēšanās piedalīties arī ar personas apliecību jeb eID karti.

Galīgajā lasījumā šodien plānots skatīt arī likuma projektu, kas paredz no nākamā gada ieviest vienotu atvieglojumu pārvaldības sistēmu. Tajā iedzīvotāji varēs uzzināt par viņiem pieejamajiem atvieglojumiem.

Tāpat galīgajā lasījumā paredzēts skatīt Valsts ieņēmumu dienesta likuma grozījumus, Muitas likuma grozījumus un grozījumus Pasta likumā. Tie paredz stingrāk kontrolēt aizdomīgus pasta sūtījumus.

Vēl galīgajā lasījumā sēdes darba kartībā ir jauna Latvijas Bankas likuma projekts un ar to saistīti grozījumi vairākos likumos. Jaunais regulējums noteiks valsts centrālās bankas darbību pēc tās apvienošanas ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju.

Deputāti pirmajā lasījumā šodien skatīs grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā un ar tiem saistītus grozījumus Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas paredz ieviest iespēju dzīvokļu īpašnieku kopsapulces noturēt arī elektroniskajā vidē.

Tāpat pirmajā lasījumā plānots lemt par Saeimas kārtības ruļļa grozījumiem, kas paredz liegt bijušajiem deputātiem, kam noteiktas sankcijas, apmeklēt Saeimu, un likumu grozījumiem, ar kuriem plānots pilnveidot regulējumu saistībā ar godprātīgu pretendentu atlasi publiskajos iepirkumos, kā arī publiskās un privātās partnerības iepirkumos.

Saeimā iesniegti vairāki jauni likumprojekti, un deputāti lems par to nodošanu izskatīšanai parlamenta komisijās. To vidū ir likuma grozījumi, lai iedzīvotājiem varētu atmaksāt naudu par biļetēm uz pasākumiem, ja noteikto epidemioloģiskās drošības prasību dēļ personas tos nevar apmeklēt, un likuma projekts par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai, kas paredz atlīdzināt daļu no restitūcijas laikā neatgūtā īpašuma valsts noteiktās kadastrālās vērtības.

Tāpat plānots lemt, vai komisijām nodot grozījumus valsts sociālās apdrošināšanas likumā, kas paredz arī nākamgad pašnodarbinātām personām noteikt līdzšinējo sociālās apdrošināšanas kārtību, un grozījumus pievienotās vērtības nodokļa likumā, ar kuriem rosināts ēdināšanas, tūristu izmitināšanas, skaistumkopšanas un citiem pakalpojumiem līdz šī gada beigām piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi piecu procentu apmērā.

Darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par uzdevumu valdībai atcelt lēmumu par Liepājas Universitātes, Daugavpils Universitātes un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas reorganizāciju un lēmuma projekts par uzdevumu valdībai pārskatīt noteiktos ierobežojumus augstākās izglītības procesa organizēšanas un norises nosacījumos.

Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti kopumā 56 jautājumi.

Šodien plkst.17 plānota arī amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

Ar Saeimas šodienas darba kārtību iespējams iepazīties šeit!