Deputāts Lācis noliedz baumas par KNAB ierosinātu krimināllietu

Izskanējušās baumas par krimināllietas sākšanu pret Saeimas deputātu Visvaldi Lāci (VL-TB/LNNK) saistībā viņa meitas nodarbināšanu deputāta palīga amatā nav patiesas, aģentūrai LETA apgalvoja Lācis.

Tam apstiprinājumu Lācis guvis, šodien personīgi ierodoties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un tiekoties ar KNAB priekšnieka vietnieku Alvi Vilku.

"Sarunā konstatēju, ka ne KNAB, ne prokuratūra, ne kāda cita iestāde nav pret mani ierosinājusi nekādu krimināllietu," sacīja Lācis, paužot sašutumu par paviršas un neprecīzas informācijas izplatīšanu, kuras dēļ viņš piedzīvojis lielu satraukumu.

Lācis norādīja, ka viņš divas reizes saistībā ar šo lietu sodīts administratīvi - vienreiz ar 100, otrreiz ar 200 latu sodu - un, viņaprāt, nekā noziedzīga neesot izdarījis.

Deputāts aģentūrai LETA skaidroja, ka pārkāpumus savā rīcībā nesaskata, jo meita viņam esot ļoti laba palīdze un ar atbilstošu izglītību. "Kāds būtu ieguvums, ja šajā amatā strādātu cits cilvēks un mana meita paliktu bez darba?" jautāja Lācis.

Deputats norādīja, ka darba attiecības neuzskata par mantiskām attiecībām, jo tās, viņaprāt, esot tikai "cilvēciskas attiecības". Viņš piebilda, ka 19 no 27 Eiropas Savienības valstīm deputāti radiniekus drīkst pieņemt par palīgiem un tur neviens nekā nosodāma nesaskatot.

Lācis šodien bija ieradies KNAB, lai pārrunātu radušos situāciju saistībā ar viņa meitas pieņemšanu darbā par deputāta palīdzi, aģentūrai LETA apstiprināja KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga.

Ievērojot to, ka nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Revīzijas komisija šonedēļ plāno izskatīt Lāča rīcības atbilstību politiskajai ētikai un nacionālās apvienības mērķiem, KNAB gaidīs šīs komisijas slēdzienu un partijas rīcību.

KNAB arī apstiprina, ka Lācis jau divas reizes administratīvi sodīts ar naudas sodu par likuma neievērošanu, izraugoties sev par palīgu radinieci.

LETA jau ziņoja, ka pēc nacionālās apvienības VL-TB/LNNK partijas TB/LNNK valdes lūguma apvienības Revīzijas komisija šonedēļ plāno izskatīt Lāča rīcības atbilstību politiskajai ētikai un nacionālās apvienības mērķiem. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Revīzijas komisijas priekšsēdētājs Aldis Grunde, paredzēts, ka komisijas sēde notiks trešdien, 24.novembrī.

TB/LNNK atsaucas uz izskanējušo informāciju par to, ka VL biedra Saeimas deputāta Lāča meita pieņemta darbā un strādā par viņa palīdzi. Jau 2007.gadā KNAB vairākkārt norādījis, ka tas ir likuma par interešu konflikta novēršanu pārkāpums un neapšaubāms ētikas normu pārkāpums, norāda valde.

VL līderis Raivis Dzintars aģentūrai LETA atzina, ka vēlme izvērtēt partijas biedru iespējami apšaubāmu rīcību esot tikai normāla un viņam neesot šaubu, ka komisija šo darbu veiks pareizi un pieņems pamatotu lēmumu.

Runājot par Lāča rīcību, pieņemot par palīdzi savu meitu, Dzintars skaidroja, ka esot pats redzējis, kā viņa strādā, un paveiktais darbs liecinot par lielu kompetenci. Pēc būtības pārkāpumu viņš nesaskatot, kaut gan jādomā, kā tas izskatīsies sabiedrības acīs. Iespējams, ka būtu jāmaina likumu normas attiecībā uz šo jautājumu, pieļāva VL pārstāvis.

Jau ziņots, ka pēc VL sūdzības Revīzijas komisijā tika skatīts jautājums par TB/LNNK biedra Emīla Jakrina atbilstību partijas biedra amatam. Pēc komisijas ierosinājuma TB/LNNK valde Jakrinam izteica brīdinājumu.

Svarīgākais