Ašeradens: Nedrīkst padarīt skolēnus par ķīlniekiem politisko reitingu vārdā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Patlaban nav pamata prasīt veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) demisiju, un tā vietā kopīgiem spēkiem ir jāmeklē risinājums "MFD laboratorijas" spējai nodrošināt siekalu testus savlaicīgi un kvalitatīvi, aģentūrai LETA sacīja Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV).

Viņš uzskata, ka nedrīkst padarīt skolēnus par ķīlniekiem politisko reitingu vārdā.

"Es aicinātu arī kolēģus koncentrēties uz risinājumu meklēšanu, jo problēma ir pietiekami liela un mums kopīgi ir jāmeklē labākais risinājums, kā mēs varam bērniem palīdzēt, nevis atlaist kādu ministru," sacīja Ašeradens.

Viņš piebilda, ka Pavļuts ir mēģinājis panākt vienošanos par testēšanas kvalitātes uzlabošanu. "Ir jāsaprot, ka ir jātestē 200 000 cilvēku nedēļā, un domāt, ka tas viss ies kā pa diedziņu, nevar. Vainot tajā ministru ir nepamatoti, jo vainīgi ir uzņēmumi un tiem ir jādomā, kā savu darbu pilnveidot," pauda Ašeradens.

Kā vēstīts, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti aicina parlamentu lemt par neuzticības izteikšanu veselības ministram Pavļutam.

ZZS veselības ministram pārmet "haosu jaunā mācību gada sākumā" skolēnu testēšanas organizēšanā, neskaidras prasības par sejas masku lietošanu izglītības iestādēs.

Kā uzskata ZZS Saeimas frakcijas deputāti, Pavļuts no darbības pirmsākumiem demonstrējot "nespēju konsekventi īstenot nepieciešamo pasākumu kopumu, lai Latvijā mazinātu Covid-19 izplatību". ZZS neapmierina Vakcinācijas biroja izveide un tad reorganizācija, ģimenes ārstu nepietiekama iesaiste vakcinācijas procesā, "neauglīgas debates par obligāto vakcināciju", valdības un īpaši - atbildīgās Veselības ministrijas - "nespēja atbilstoši uzrunāt sabiedrību", skaidrojot vakcinācijas ieguvumus un iespējamās blaknes, tā vietā rosinot un atsaucot iniciatīvu par vakcinācijas loteriju, kas esot novedis pie tā, ka Latvija vakcinācijas tempu ziņā iepaliek no pārējām Eiropas valstīm.

Opozīcijas politiķu skatījumā, jaunais mācību gads esot iezīmējies "ar haotisku skolēnu testēšanu, laikus nepiegādājot izglītības iestādēm testus un nenodrošinot nepieciešamo testēšanas kapacitāti". Neskaidra esot prasība par sejas masku lietošanu izglītības iestādēs, kas sniedzot "mazāku ieguvumu skolēniem, nekā gaisa kvalitātes uzlabošana skolās".

"Valdība un atbildīgais ministrs ir pilnīgi izgāzušies un tiem jāatzīst savas kļūdas valsts turpmākas darboties spējas vārdā," paziņojuši ZZS deputāti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.