Turpinās Lisabonas NATO samits

Šodien Portugāles galvaspilsētā Lisabonā noslēgsies NATO samits, kurā Latviju pārstāv Valsts prezidents Valdis Zatlers, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība"), aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība") un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube.

Samitā galvenās tēmas ir NATO jaunā stratēģija, situācija Afganistānā, proti, plāns par kaujas operāciju noslēgumu līdz 2014.gadam, un attiecību uzlabošana ar Krieviju. Samita darbā piedalās arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, šādi apliecinot NATO un Maskavas attiecību uzlabošanos.

Šodien ar runu uzstāsies Afganistānas prezidents Hamids Karzai, kurš paudis vēlmi, lai NATO līdz 2014.gada beigām kontroli pār drošības situāciju valstī nodod Kabulas valdībai. ASV šādu beigu termiņu uzskata par reālistisku, tomēr ne par obligātu.

Kā norādījis NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, alianse nav pienācīgi novērtējusi Afganistānas misijas sarežģītību un pauda pārliecību, ka tagad misija atrodas uz "pareizā ceļa". "Attiecībā uz operāciju Afganistānā esmu noskaņots ļoti optimistiski, un mēs Lisabonā nāksim klajā ar pozitīvu paziņojumu par to, ka kontroles nodošana sāksies drīz," Portugāles laikrakstam "Renascenca" sacīja Rasmusens.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā (AM), samitā plānots paziņot par 2011.gadu kā atskaites punktu drošības nodošanai afgāņu rokās, tomēr jāņem vērā, ka atbildības nodošanas uzsākšana neparedz automātisku NATO dalībvalstu spēku izvešanas uzsākšanu.

Tāpat AM norādīja, ka Lisabonas samitā plānots panākt vienošanos par pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidošanu un izteikt uzaicinājumu Krievijai sadarboties ar Aliansi pretraķešu aizsardzības jautājumos.

Šodien arī plānota Zatlera preses konference bezmaksas sakaru programmā "Skype", kas notiks plkts.12.30 prezidenta preses centrā, Rīgas pilī.

Jau vēstīts, ka Portugāles galvaspilsētā Lisabonā 19.novembrī sākās NATO divu dienu samits, kas noslēgsies šodien, 20.novembrī, un tajā galvenās tēmas ir situācija Afganistānā un attiecību uzlabošana ar Krieviju.

Vairāki eksperti uzskata, ka šis alianses 61 gadu ilgajā vēsturē būs svarīgākais samits.

Svarīgākais