Rīt sasaukta koalīcijas partiju ārkārtas tikšanās

Rīt, 20.novembrī, sasaukta valdību veidojošo partiju ārkārtas sanāksme, lai turpinātu sarunas par nākamā gada valsts budžetu, liecina aktuālā vadības darba kārtība.

Darbs pie budžeta rīt sāksies plkst.10 ar Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdi, plkst.12 sāksies sadarbības padomes ārkārtas sēdē, bet Ministru kabineta ārkārtas sēde sāksies plkst.13. Rītdienas valdības darba kārtībai patlaban pieteikts ir viens Finanšu ministrijas virzīts jautājums - "Par 2011.gada valsts budžetā īstenojamiem fiskālās konsolidācijas pasākumiem".

Valdības ārkārtas sēde par budžeta jautājumiem patlaban plānota arī 22.novembī, kurā plānota 2011. un 2012.gada ministriju maksimāli pieļaujamā izdevumu kopapjoma apstiprināšana.

Kā ziņots, valdība šodien ārkārtas sēdē turpina spriest par nākamā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem. Pēc premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") iepriekš teiktā, šodien valdības sēdē paredzēts panākt vienošanos, ko rīt piedāvāt sociālajiem parteriem Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomes sēdē. Līdz gala lēmumiem, pēc viņa teiktā, paredzēts nonākt rītdienas valdības ārkārtas sēdē.

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie priekšlikumi paredz nākamā gada budžeta konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā veikt divos virzienos: pirmkārt, piedāvāts veikt pasākumus sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā vidējā termiņā, nodrošinot papildu ieņēmumus 106,6 miljonu latu apmērā.

Kā otrais virziens tiek minēti dažādi citi izdevumu samazināšanas un ieņēmumu palielināšanas pasākumi, piemēram, patēriņa aplikšana ar papildu nodokli, subsīdiju un dotāciju daļējs samazinājums, kas kopsummā varētu sniegt fiskālo efektu 173,4 miljonu latu apmērā.

Viens no priekšlikumiem ir palielināt pievienotās vērtībās nodokļa (PVN) pamata likmi par 1%, savukārt PVN samazinātās likmes palielināt par diviem procentu punktiem. FM gan uzsver, ka šie ir pasākumi, ko var izmantot vienīgi 2011.gada konsolidācijas paketē, jo tie noteikti radīs inflācijas spiedienu, kurš nebūtu pieļaujams 2012.gadā. No izmaiņām PVN likmēs 2011.gadā paredzēts budžetā gūt papildus 66 miljonus latu.

Pēc premjera teiktā, viens no strīdīgākajiem jautājumiem sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem esot iemaksu samazināšana 2.pensiju līmenī, tāpat domstarpības esot par vairākiem mazākiem pasākumiem. Ja kāds no šiem pasākumiem netiks atbalstīts, tas būs jākompensē uz izdevumu rēķina.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais