Saeima neatbalsta Finanšu policijas un Muitas kriminālpārvaldes apvienošanu

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien noklausījās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieka Vladimira Vaškeviča ziņojumu un nolēma informēt Finanšu ministriju, ka neatbalsta tās iecerēto Finanšu policijas pārvaldes (FPP) un Muitas kriminālpārvaldes apvienošanu.

Deputātus pārliecināja Vaškeviča argumenti, kurš apgalvoja, ka apvienošanas rezultātā zudīs darba specializācija un līdz ar to kvalitāte katrā no darbības virzieniem, kuriem patlaban ir ļoti maz saskares punktu un ir atšķirīgas darba metodes.

Personāla nomaiņas dēļ, pēc Vaškeviča domām, zudīs attīstības pēctecība, būs motivācijas kritums, jo darbinieki neatbalsta pārmaiņas. Savukārt korupcijas riski pārmaiņu haosa dēļ tikai palielināsies un organizētā noziedzība izmantos jebkuru tiesību aizsardzības iestāžu vājumu savās interesēs.

VID Personāla un stratēģijas attīstības pārvaldes direktore Marina Baška informēja deputātus, ka, samazinot šā gada valsts budžeta izdevumu daļu, VID darbinieku atalgojums samazināts par 31,64%, bet VID uzturēšanas izdevumi - par 44,11%.

Jau maijā līdzekļu taupīšanas nolūkā VID pārgāja uz četru dienu darba nedēļu, no 14.augusta visam personālam samazināta alga par 15%, augustā arī darba attiecības ar VID pārtrauca 173 darbinieki, bet kopš gada sākuma VID likvidētas 640 vakances.

Saeimas deputāti tika iepazīstināti ar reorganizācijas modeli, ko izstrādājis pats VID, kā arī ar finanšu ministra Einara Repšes (JL) vienpersoniski uzspiesto VID reorganizācijas modeli, kas šo iestādi, pēc Baškas teiktā, "atgriež apmēram 1998.gada līmenī".

VID piedāvātais reorganizācijas modelis paredzēja līdzšinējo četru VID ģenerāldirektora vietnieku skaitu samazināt līdz trim vietniekiem, kā arī strukturēt VID darbu atbilstoši Ieņēmumu dienesta veicamajām funkcijām. VID nebija plānojis apvienot Muitas kriminālpārvaldi ar Finanšu policijas pārvaldi, un VID amatpersonas pret to asi iebilda, norādot uz apvienošanas lielajām izmaksām un negatīvo ietekmi uz muitas darbu. Patlaban Muitas kriminālpārvalde ir integrēta muitas sistēmā.

Saskaņā ar FM piedāvātajiem grozījumiem VID nolikumā VID ģenerāldirektoram paredzēti divi vietnieki pašreizējo četru vietā. Ģenerāldirektoram būs tieši pakļautas septiņas VID struktūrvienības - Finanšu pārvalde, Juridiskā pārvalde, Slepenības režīma nodrošināšanas daļa, Resursu un vadības lietu pārvalde, Starptautisko attiecību un komunikāciju daļa, Finanšu un muitas kriminālpārvalde un Iekšējā audita pārvalde.

Vietniekam nodokļu jomā būs pakļautas piecas VID struktūrvienības - Galvenā nodokļu pārvalde, Nodokļu maksātāju konsultēšanas pārvalde, Lielo nodokļu maksātāju pārvalde, Nodokļu auditu pārvalde un Akcīzes preču pārvalde.

Savukārt vietniekam muitas jomā būs pakļautas divas VID struktūrvienības - Galvenā muitas pārvalde un Muitas auditu pārvalde.

Latvijā

Pēdējās dienās elektronisko sakaru un IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite Latvija” ir novērojis jaunu telefonkrāpnieku aktivitāti: arvien vairāk klientu ziņo par pievienošanu “WhatsApp” grupām no nezināmiem numuriem. "Bite Latvija" aicina nekādā gadījumā neapstiprināt šādus uzaicinājumus un nekavējoties pamest grupu, ja esat tai pievienots bez savas piekrišanas.

Svarīgākais