NBS komandieris: Vairāk būtu jārunā par patriotismu un valstiskuma apziņu

Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube atzinīgi vērtē Aizsardzības ministrijas aicinājumu šodien, Lāčplēša dienā, pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti. Viņaprāt, sabiedrībā vairāk vajadzētu runāt par patriotismu un valstiskuma apziņu.

Intervijā Latvijas Radio Graube sacīja, ka sabiedrībā vairāk vajadzētu runāt par patriotismu un valstiskuma apziņu. Viņaprāt, par maz ir pārrunāta un izprasta arī tēma, kas ir karavīrs Latvijas valstij.

Graube sacīja, ka karavīra profesija nav savienojama ar jēdzienu "prestižs". "Tas ir skaisti parādēs, svētkos, tā ir spožā ārējā puse, bet karavīra ikdiena ir pavisam savādāka," sacīja NBS komandieris.

Graube uzsvēra, ka bruņotajos spēkos galvenā vērtība ir cilvēks - ierindas kareivji, virsnieki, instruktori.

Ekonomiskās krīzes gados NBS veica svarīgu sociālu darbu, noturot valstī puišus no Latvijas lauku rajoniem, viņi ir liels atspaids Latvijas armijai. Daudziem nebija nekādas profesijas, līdz ar to viņi būtu pirmie kandidāti aizbraukšanai no valsts, taču viņi iestājās armijā un palika Latvijā, skaidroja Graube.

NBS komandieris sacīja, ka nav iespējams no malas rekrutēt labu virsnieku vai majoru, to var izaudzināt tikai armijas vidē, tāpēc šādi cilvēki ir neaizvietojami. "Cilvēks ir galvenā vērtība," uzsvēra Graube un piebilda, ka krīzes gados diemžēl daudzi no armijas ir arī aizgājuši un atraduši labāk apmaksātu darbu.

Graube sacīja, ka būtisks ir motivācijas jautājums, - armijā nenāk tikai naudas dēļ. "Ja cilvēks ir ar biznesa prātu viņš neizvēlēsies dienestu armijā. Tas ir patriotisma jautājums," sacīja NBS komandieris.

Ikdienā Latvijas armija piedalās daudz un dažādās sabiedriskās dzīves aktivitātēs - nesprāgušās munīcijas iznīcināšanā, pazudušu cilvēku meklēšanā un glābšanā jūrā un sauszemes.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)