Daudze: KNAB darbību nedrīkst politizēt

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbību nedrīkst politizēt, aģentūrai LETA atzina Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

"Jo mazāk tur būs politikas, jo labāk mums visiem," uzsvēra Daudze.

Pēc komisijas vadītāja domām, patlaban notiekošajos skandālos ap KNAB esot vainojamas problēmas starp personām, kas tur strādā. "Nu, nevar būt vairāki vadītāji vienā iestādē. Ir jāsaprot, ka vai nu priekšsēdētājam jāspēj ieviest kārtību, vai arī viņš jāmaina," sacīja Daudze.

Daudze gan piebilda, ka KNAB vadītāji tiek iecelti tikai ar Saeimas atbalstu un pašreizējā vadītāja Normunda Vilnīša rīcība atzīta par likumīgu.

Jau ziņots, ka atklātu vēstuli ar pretenzijām pret Vilnīša darbu Dombrovskim nosūtījuši 74 no kopumā 142 birojā strādājošajiem darbiniekiem.

Kā teikts vēstulē, kas nonākusi aģentūras LETA rīcībā, šodien vairs neesot svarīgi, kāds KNAB struktūras modelis tiks atbalstīts. Pat ja paliktu līdzšinējais - tik un tā būtu jārunā par galveno, kas esot birojā strādājošie profesionāļi - atbilstoši izglītotie un daudz pieredzējušie darbinieki, kuri šobrīd netiek novērtēti, bet patiesībā - izbauda mobinga visdažādākās izpausmes. Galvenais ir tas, ka biroju pamet un pametīs labākie darbinieki, ja to turpinās vadīt Vilnītis, brīdina vēstules autori.

"Vai tiešām birojs jāatstāj vēl pēdējām biroja amatpersonām un darbiniekiem, kuri ar savu darbu veidojuši KNAB kā godīgu, profesionālu un starptautiski atzītu pretkorupcijas iestādi, veicinot sabiedrības uzticību un atbalstu godīgai valsts pārvaldei?" retoriski vaicā KNAB darbinieki.

Arodbiedrība pauž satraukumu par Vilnīša rīcību, kurš, "turpinot realizēt nesaprotamās reformas birojā, atbrīvojas no darbiniekiem, neievērojot Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteikto aizliegumu, ka valsts amatpersonai, īstenojot valsts pārvaldes funkcijas, nav savu interešu".

Savukārt Vilnītis norāda, ka neredzot iemeslus, lai pats izšķirtos par atkāpšanos no amata. Kā iepriekš Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" izteicās Vilnītis, komentējot publiski izskanējušo konfliktu starp viņu un lielu daļu KNAB darbinieku, tostarp viņa vietniekiem Jutu Strīķi un Alvi Vilku, tie darbinieki, kuri nav apmierināti ar viņa darbību, paši varot meklēt darbu citviet.

Vilnītis uzskata, ka pret viņu noskaņoto KNAB darbinieku skaits nav tik liels, kā izskanējis, jo, pēc viņam pieejamās informācijas, daudziem darbiniekiem no nodaļu vadītājiem esot izteikts "liels lūgums" parakstīt atklāto pretenziju vēstuli, kas nosūtīta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ("Vienotība").

KNAB vadītājs uzsvēra, ka viņu godīgā konkursa ceļā amatā ir iecēlis parlaments un viņa atstādināšanai ir jābūt nopietniem pierādījumiem. "Es esmu likumīgais KNAB vadītājs un pildu savus pienākumus saskaņā ar likumdošanu," norādīja Vilnītis.

Svarīgākais