Valdība lems par vadošās lomas deleģēšanu ANO latviešu ķīlnieku krīzē Sudānā

Šodien Ministru kabinets lems, vai vadošo lomu latviešu ķīlnieku krīzē Sudānā deleģēt ANO attiecīgajām struktūrām, vai arī to uzņemties pašai valdībai, aģentūru LETA informēja Ārlietu Ministrijas (ĀM) preses centrā.

Kā informēja ĀM, 8.novembrī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS) par gaidāmo valdības lēmumu telefonsarunā informējis arī ANO Pasaules Pārtikas programmas, kuras labā strādājuši trīs Sudānā nolaupītie latviešu piloti, izpilddirektori Žozeti Šerānu.

Kristovskis ar Šerānu vienojušies par tālāku sadarbību ķīlnieku atbrīvošanai un izteica pateicību ANO par visām tās līdz šim veiktajām aktivitātēm ķīlnieku atbrīvošanai, pausts ĀM ziņojumā preses pārstāvjiem.

Šerāna aicināja Latvijas kompetentās iestādes un amatpersonas cieši sadarboties ar drošības dienesta vadītāju Miku Lorencenu, kurš pēc Latvijas puses lūguma ieradīsies Rīgā, lai koordinētu tālākos soļus.

Kā ziņots, Sudānas nemierīgajā Dārfūras reģionā 4.novembrī nolaupīti trīs Latvijas aviokompānijas "GM Helicopters" darbinieki, kas strādāja ANO pārtikas programmā.

Vietējās amatpersonas jau sniegušas pretrunīgu informāciju par nolaupīto vīriešu valstspiederību, savukārt Krievijas amatpersonas pavēstījušas, ka nolaupītie ir krievvalodīgie, taču nav Krievijas pilsoņi.

"Šobrīd situāciju jau kontrolē ANO ar šādos gadījumos jau pieredzējušiem darbiniekiem. Mēs [Ārlietu ministrija (ĀM)] varam izdarīt tikai tik daudz, cik atļauj mūsu resursi, bet arī Latvija centīsies iesaistīties," skaidroja Kristovskis, norādot, ka Latvijai nav vēstniecības Sudānā.

Svarīgākais