MK lems vai deleģēt ANO struktūrām latviešu ķīlnieku krīzes atrisināšanu Sudānā

Rīt, 9.novembrī, Ministru kabinets lems, vai vadošo lomu latviešu ķīlnieku krīzē Sudānā deleģēt ANO attiecīgajām struktūrām, informē Ārlietu Ministrijas (ĀM) preses centrā.

Kā skaidro ĀM, šodien ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS) par rītdien gaidāmo valdības lēmumu telefonsarunā informēja arī ANO Pasaules Pārtikas programmas, kuras labā strādājuši trīs Sudānā nolaupītie latviešu piloti, izpilddirektori Žozeti Šerānu.

Kristovskis ar Šerānu vienojušies par tālāku sadarbību ķīlnieku atbrīvošanai un izteica pateicību ANO, par visām tās līdz šim veiktajām aktivitātēm ķīlnieku atbrīvošanai, pausts ĀM ziņojumā preses pārstāvjiem.

Kristovskis uzsvēris Latvijas valdības bažas par izveidojušos situāciju un apsolīja sniegt visu nepieciešamo atbalstu ANO centieniem atrisināt krīzi.

Šerāna apliecināja savu solidaritāti ar Latviju un nolaupītajiem pilotiem, kā arī uzsvēra savas vadītās aģentūras un savu gatavību darīt visu iespējamo krīzes ātram un veiksmīgam atrisinājumam.

Šerāna aicināja Latvijas kompetentās iestādes un amatpersonas cieši sadarboties ar drošības dienesta vadītāju Miku Lorencenu, kurš jau rīt pēc Latvijas puses lūguma ieradīsies Rīgā, lai koordinētu tālākos soļus.

Abas amatpersonas vienojās par tālāku ciešu un koordinētu sadarbību, piebilda ĀM.

Kā jau ziņots, Sudānas nemierīgajā Dārfūras reģionā ceturtdien, 4.novembrī, nolaupīti trīs Latvijas aviokompānijas "GM Helicopters" darbinieki, kas strādāja ANO pārtikas programmā.

Vietējās amatpersonas jau sniegušas pretrunīgu informāciju par nolaupīto vīriešu valstspiederību, savukārt Krievijas amatpersonas pavēstījušas, ka nolaupītie ir krievvalodīgie, taču nav Krievijas pilsoņi.

"Šobrīd situāciju jau kontrolē ANO ar šādos gadījumos jau pieredzējušiem darbiniekiem. Mēs [Ārlietu ministrija (ĀM)] varam izdarīt tikai tik daudz, cik atļauj mūsu resursi, bet arī Latvija centīsies iesaistīties," šodien preses konferencē jau skaidroja Kristovskis, norādot, ka Latvijai nav vēstniecības Sudānā.

Svarīgākais