Šodien Baltijas gaisa telpā notiek NATO lidaparātu treniņlidojumi

Šodien Šauļu aviācijas bāzē Lietuvā notiks "Baltic Region Training Event" (BRTE) jeb NATO lidaparātu treniņlidojumi Baltijas gaisa telpā. Tie apliecinās NATO saistības un solidaritāti attiecībā uz kolektīvo drošību, aģentūru LETA informēja NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā Publisko attiecību birojā.

Šie būs jau septītie šāda mēroga treniņlidojumi. Šauļu aviācijas bāzē ieradīsies NATO "Boeing 7070" ar gaisa spēku agrīnās brīdināšanas un vadības sistēmu (AWACS) un ASV Gaisa spēku C-130J "Hercules" transporta lidmašīna. Vingrinājuma laikā šīs lidmašīnas sazināsies ar Gaisa vadības un kontroles centriem Uedemā, Vācijā, un Karmelavā, Lietuvā, kā arī ar ASV Gaisa spēku F-15C "Eagle" iznīcinātājiem. Iznīcinātāji patlaban atrodas Šauļu aviācijas gaisa bāzē, lai līdz gada beigām patrulētu NATO gaisa telpā virs Baltijas.

Šodien Šauļos ieradīsies divas "Hercules" transporta lidmašīnas. Viena no tām veiks taktisko izkraušanu Šauļu aviācijas bāzē. "Taktiskā izkraušana tiek veikta jebkuros laika apstākļos un jebkurā vietā, lai nekavējoties piegādātu humanitāro palīdzību vai misijai nepieciešamās preces uz sauszemes," skaidro BRTE VII projekta vadītājs no NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā, Vācijā, majors Enrike Ernandezs. Viņš stāsta, ka C-130 var nosēsties arī uz īsa, neuzlabota skrejceļa, izkraut kravu, neizslēdzot motoru, un atkal pacelties gaisā. Tas savukārt ļauj nākamajai lidmašīnai nekavējoties nosēsties un izkraut kravu.

Otras C-130 uzdevums ir simulēt, ka zaudēti sakari ar civilo Gaisa satiksmes kontroli. Karmelavas Kontroles un ziņošanas centrs informē par šo incidentu Uedemas Apvienoto Kontroles un ziņošanas centru, kas pavēl ASV Gaisa spēku ātrās reaģēšanas iznīcinātājiem F-15C no Šauļu aviācijas bāzes pacelties gaisā un izlūkot situāciju. Šajā laikā NATO AWACS lidmašīna uztur radio saikni ar Karmelavas Kontroles un ziņošanas centru un iznīcinātājiem, lai nodrošinātu informācijas apmaiņu.

"Šis pasākums pierāda, ka NATO trenējas šādu operāciju laikā, un tajās visiem partneriem ir svarīga nozīme," uzsver Lietuvas Gaisa spēku štāba Operāciju plānošanas vadītājs, majors Rolands Greibus. Viņš arī atzīmē, ka Igaunija, Latvija un Lietuva novērtē alianses solidaritāti, un "mēs ar lepnumu sniedzam savu ieguldījumu, nosūtot speciālistus darbam NATO Integrēto gaisa aizsardzības sistēmā".

F-15C pavadīs C-130 uz Šauļiem. Visas lidmašīnas, arī NATO AWACS, nolaidīsies Šauļu aviācijas bāzē, kur plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem būs iespēja intervēt apkalpi un aplūkot lidmašīnas.

BRTE ir vienas dienas vingrinājumi, ko organizē NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā, lai stiprinātu reģionālās gaisa telpas koordinēšanu un trenētu ātrās reaģēšanas vienību, kas strādā rotācijas kārtībā. Šie treniņi ir atvērti arī citām partnervalstīm.

Svarīgākais