Dombrovskis tiksies ar KNAB vadību

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) nākamnedēļ plāno tikties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadību.

Kā šorīt Latvijas Radio sacīja Dombrovskis, tikšanās laikā paredzēts pārrunāt situāciju KNAB un plānoto iestādes reorganizāciju.

Premjers uzskata par nelietderīgu KNAB reorganizāciju, ja tās rezultātā paredzētas vairāku šīs iestādes funkciju dublēšanās un izmaksu palielināšanās.

Kā ziņots, Nacionālās drošības padome (NDP), balstoties uz speciāli izveidotās KNAB reformu komisijas ziņojumu, konceptuāli nolēmusi, ka KNAB vadītājs Normunds Vilnītis nav pārkāpis savas kompetences robežas un, plānojot biroja reformu, lai uzlabotu darbu reģionos, rīkojies likumīgi.

Tikmēr KNAB priekšnieka vietnieku un novēršanas un apkarošanas funkciju veicēju nodaļu vadītāji ir sagatavojuši atklātu vēstuli, aicinot Ministru prezidentu neapstiprināt KNAB priekšnieka Vilnīša publiskotos reorganizācijas plānus, jo, aizbildinoties ar korupcijas apkarošanas pastiprināšanu reģionos, tiekot plānotas apjomīgas izmaiņas birojā, kuru rezultātā efektīvi funkcionējošs birojs pārvērtīšoties par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni".

Pēdējā gada Vilnīša darbība, lēmumi un rīcība rada pārliecību, ka Vilnīša patiesais mērķis ir biroja darbības spēju mazināšana un tam sekojoša KNAB faktiska likvidācija, tā uzskata KNAB darbinieki.

KNAB vadītāja vietnieki - Juta Strīķe un Alvis Vilks, kā arī sešu nodaļu vadītāji izplatījuši publisku vēstuli, kurā apšauba Vilnīša spējas sekmīgi vadīt KNAB.

Dombrovskis Vilnītim uzdos uzlabot iesniegto biroja plānu, ņemot vērā nosacījumu, ka reģionālā principa iestrādāšana KNAB struktūrā ir jāveic, novēršot funkciju dublēšanos un nepaplašinot administratīvo aparātu, uz ko savā ziņojumā norādījusi arī starpinstitūciju komisija.

Dombrovskis uzskata, ka komisijas secinājumi apstiprina viņa iepriekš izteikto iebildumu pamatotību attiecībā uz korupcijas apkarošanas darba pastiprināšanu reģionos, vienlaikus saglabājot reģionālo struktūru korupcijas apkarošanas bloka sastāvā.

Svarīgākais