Vienotība negaidīti vienojas par ministru amatu kandidātiem

© f64

Pēc vakar notikušās valdes sēdes Vienotību veidojošo partiju pārstāvji savos komentāros saderēja kā cimds ar roku. Vismaz publiski tika radīts iespaids, ka viņi beidzot vienojušies par ministru amatu kandidātiem topošajā valdībā. Zīmīgi, ka Rīgas pils no komentāriem vakar atteicās.

Pilsoniskajai savienībai – trīs ministrijas

Pēc 20 minūšu ilgas lemšanas trīs no kopumā septiņām ministru vietām tikušas Pilsoniskajai savienībai (PS) – Finanšu, Ārlietu un Kultūras ministrijās. Jaunais laiks (JL) saņems Iekšlietu un Ekonomikas ministrijas, bet Sabiedrība citai politikai (SCP) – Aizsardzības un Tieslietu ministrijas. Vienotības priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis atbild: "Bet ir arī Saeimas priekšsēdētāja un Ministru prezidenta amati!" Tie paredzēti JL. Tomēr viņš nenoturas nepiebildis, ka PS ir lielākais deputātu skaits Saeimā, un, turpinot teikumu, to pēkšņi aprauj, sakot: "Bet par to es pagaidām nerunāšu!" Ģ. V. Kristovskis uzskata, ka amati ir sadalīti koleģiāli, "lai darbs būtu saskanīgs".

Finanšu ministra amatam tiek virzīts ekonomists Andris Vilks (PS), ārlietu ministra – Ģ. V. Kristovskis (PS), kultūras ministra amatam – Sarmīte Ēlerte (PS). Ekonomikas ministra amatu saglabās Artis Kampars (JL), iekšlietu ministre būs Linda Mūrniece (JL), aizsardzības ministrs – Artis Pabriks (SCP), bet tieslietu ministrs – Aigars Štokenbergs (SCP). Valdības vadītājs – Valdis Dombrovskis (JL) (un pagaidām nav šaubu, ka Valsts prezidents viņu nosauks kā Ministru prezidentu), bet Saeimas priekšsēdētāja amatu ieņems Solvita Āboltiņa (JL). Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklis Viesturs Silenieks šonedēļ Neatkarīgajai sacīja, ka zaļzemnieki pēc Saeimas priekšsēdētāja amata neraujas.

Vienotība mācās no kļūdām?

Vienotības valdes ātrais lēmums un saskaņotie paziņojumi pēc tam ļauj secināt – partiju apvienība apjēgusi, ka nemitīgi apstrīdēt vienai otras personālijas kļūst nelietderīgi, jo tuvojas 2. novembris, 10. Saeimas pirmā darba diena. Tomēr koalīcijas veidošanas procesam tuvu stāvoši cilvēki atturas likt galvu ķīlā, ka beidzot tiešām būs panākts konstants rezultāts. Šaubām par labu runā līdzšinējā Vienotības mētāšanās, piemēram, aizvadītajā piektdienā paziņojot, ka nav šķēršļu Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK aicināšanai koalīcijā, piedāvājot tieslietu ministra amatu, bet jau pirmdien pavēstot, ka nacionālo apvienību valdības veidošanai nelaidīs ne tuvumā.

Līdz šim ne mazāk plosoša bijusi ministru kandidatūru vētīšana, Vienotības pārstāvjiem gan apvainojoties, gan palepojoties, kurš kurā jomā ir labākais un kurš kuru nozari grib vadīt. Vakar izskanēja neoficiāla informācija, ka atsevišķi PS biedri vēlas bloķēt A. Štokenberga kandidatūru. Ģ. V. Kristovskis sarunā ar Neatkarīgo šķita izbrīnīts, jo ne PS, ne Vienotībā "tādas runas nav bijušas". Arī pats A. Štokenbergs noliedza, ka kaut ko par to zinātu. Uz jautājumu, vai viņam ir pārliecība, ka guvis pārējo Vienotības politisko spēku atbalstu, viņš atbildēja: "Valdes lēmums tika pieņemts 20 minūtēs." Savukārt uz jautājumu, vai ministru kandidatūras līdz pirmdienai nemainīsies, Ģ. V. Kristovskis noteica: "Es tā domāju, pie tā pieturēsimies," bet A. Štokenbergs pieļāva: "Es ceru, ka ne."

Bijušos nepametīs

S. Ēlertei kļūstot par kultūras ministri, bez amata paliks līdzšinējais ministrs Ints Dālderis. Nav līdzējusi pat viņa aizstāvībai saorganizētā kultūras darbinieku atklātā vēstule. Tomēr vakar tika solīts, ka I. Dālderis kļūšot par kultūras ministres padomnieku. No aizsardzības ministra amata atvadīsies arī Imants Viesturs Lieģis, kurš koalīcijas veidošanas laikā tika minēts gan kā iespējamais ārlietu, gan kā aizsardzības ministrs. Tagad Ģ. V. Kristovskis saka – I. V. Lieģim, visticamāk, būšot iespēja vadīt Saeimas Eiropas lietu komisiju.

ZZS ministru kandidātus nosauks pirmdien

Vienotības koalīcijas partneris ZZS savus ministru kandidātus nosauks pirmdien, sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. ZZS pārziņā būs sešas ministrijas: Zemkopības, apvienotās Vides un reģionālās attīstības, Izglītības un zinātnes, Labklājības, Satiksmes un Veselības. Līdz šim ZZS konkrēti nosaukusi, ka Vides un reģionālās attīstības ministriju varētu vadīt pašreizējais vides ministrs Raimonds Vējonis, bet Zemkopības ministriju turpinās vadīt Jānis Dūklavs.

Satiksmes ministra amatu varētu ieņemt pašreizējais labklājības ministrs Uldis Augulis, taču, iespējams, ka viņš varētu saglabāt arī līdzšinējo amatu.

Svarīgākais