Saeimā spriedīs par bērniem paredzētā 500 eiro pabalsta saņēmēju paplašināšanu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Šodien plkst.10 Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē plānots diskutēt par Alternatīvās bērnu aprūpes alianses organizāciju vēstuli par finansiāla atbalsta sniegšanu bērniem, kuri atrodas bērnu aprūpes iestādēs.

Dalībai sēdē aicināti Labklājības ministrijas, Finanšu ministrijas un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Minētajā vēstulē Alternatīvās bērnu aprūpes alianses organizācijas aicina rast risinājumu vienlīdzīga atbalsta piešķiršanai visiem Latvijas bērniem, tajā skaitā tiem bērniem, kuri atrodas gan valsts, gan pašvaldību, gan nevalstisko organizāciju dibinātās bērnu aprūpē iestādēs.

Pēc viņu sniegtās informācijas, tie ir apmēram 600 Latvijas bērni, kuri ir ievietoti bērnu aprūpes iestādēs, tajā skaitā divu nevalstisko organizāciju - biedrības "Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija" un nodibinājuma "Fonds Grašu bērnu ciemats" bērnu ciematos.

Abas iepriekšminētās nevalstiskās organizācijas nodrošina ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpi bērniem, kaut arī saskaņā ar Latvijas normatīvo regulējumu tiek klasificētās kā bērnu aprūpes iestādes. Šobrīd abu organizāciju aprūpē kopumā ir 135 bērni.

Vēstulē teikts, ka organizācijas šo bērnu aprūpi finansē pateicoties ziedotāju saziedotajiem līdzekļiem un saņemot pašvaldību līdzfinansējumu par sniegto ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu.

Tomēr saskaņā ar Saeimas lemto nedz SOS bērnu ciematos, nedz Grašu bērnu ciematā, nedz arī valsts un pašvaldību bērnu aprūpes iestādēs dzīvojošie bērni nekādu papildu atbalstu no valsts nesaņems, atzīmē vēstules autori.

Svarīgākais