Noraidīta deputāta Ģirģena iecere samazināt pieļaujamo alkohola normu auto vadīšanai līdz 0 promilēm

© f64.lv, Eduards Dundurs

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien balsojumā noraidīja Saeimas deputāta Kaspara Ģirģena (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) piedāvājumu līdz nullei promiļu samazināt pieļaujamo alkohola normu transportlīdzekļu vadīšanai.

Neviens komisijas loceklis nebija atbalstījis Ģirģena piedāvātos grozījumus Ceļu satiksmes likumā.

Ģirģens pirms balsojuma uzsvēra, ka priekšlikums būtu labs signāls autobraucējiem, ka alkohola lietošana nav pieļaujama, un uzsvēra, ka nulles promiļu robeža visiem transportlīdzekļu vadītājiem pastāvot jau vairākās ES valstīs, piemēram, Čehijā, Slovākijā, Ungārijā un Bulgārijā, un Rumānijā.

Saeimas deputāts Atis Lejiņš (JV) norādīja, ka alkohola lietošana jau pašlaik nav pieļaujama un tas visiem esot zināms. Tāpat deputāti neguva pārliecību, ka, palielinot prasības, samazināsies pārkāpumu skaits.

Piemēram, Rumānijā jau ir pieņemts piedāvājums līdz nullei promiļu samazināt pieļaujamo alkohola normu transportlīdzekļu vadīšanai, bet ceļu satiksmes negadījumu skaits ir lielākais Eiropas Savienībā (ES).

Valsts policijas (VP) Satiksmes drošības pārvaldes galvenā inspektore Anželika Minčenoka norādīja, ka piedāvātais regulējums, no likuma izņemot vārdus "ar promilēm" un atstājot tikai noteikto par ietekmi, izveidosies situācija, ka VP alkohola reibumu varēs pārbaudīt tikai slimnīcā, izslēdzot alkometra iespēju, jo alkohola ietekmi nosaka tikai ārsts, bet alkometrs nosaka alkohola koncentrāciju.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais