Vai Vienotība apspēlēja "zaļzemniekus"?

© f64

Izskatās, ka līdz ar pēkšņo, vāji argumentēto tēvzemiešu izstumšanu ārpus koalīcijas juceklis ap jaunās valdības izveidi nav beidzies. Lai gan vakar Vienotība panāca vienošanos ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) par portfeļu sadalījumu valdībā, pagaidām konkrētu personāliju paziņošana kavējas.

Iespējams, viens no šādas rīcības iemesliem ir apmulsums pašu zemnieku vidū par Vienotībai doto piekrišanu pārraudzīt pašas smagākās sfēras valstī.

Jau šovakar varētu kļūt zināmi septiņu jaunās valdības ministru vārdi, kurus darbam Valda Dombrovska valdībā deleģēs apvienība Vienotība. Tikmēr ZZS konkrētus uzvārdus sola tikai tuvāko dienu laikā.

Vakar jaunās koalīcijas veidotāji panāca vienošanos par pozīciju sadali jaunajā valdībā. ZZS pārziņā paliks zemkopības resors, kuru vadīs līdzšinējais ministrs Jānis Dūklavs. Amatu saglabās arī Raimonds Vējonis, kurš turpmāk pārraudzīs jaunveidoto Vides un reģionālās attīstības ministriju. Vietu valdībā saglabās arī Uldis Augulis, taču par viņa pozīciju vēl tiek spriests: iespējams, U. Augulis turpinās darbu labklājības sfērā, bet varbūt šim politiķim tiks uzticēta stratēģiski svarīgā Satiksmes ministrija.

Tiesa, šobrīd viedokļu haosu rada pašu zemnieku apjukums par ZZS vadības apņemšanos jaunajā valdībā pārraudzīt trīs vissmagākās nozares – izglītību, labklājību un veselību. Lai gan ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis vakar pēc tikšanās ar V. Dombrovski uzsvēra, ka "zemnieki nedala nozares smagajās un populārajās, bet gan gatavojas smagam darbam visās sfērās", neoficiāli izskan minējumi, ka daļa ZZS pārstāvju tomēr nav apmierināta, ka Vienotība paturējusi sakārtotās jomas, bet zemniekiem iesmērējusi vissarežģītākās nozares.

Akcentē zemnieku pastāvīgumu

Ventspils mērs Aivars Lembergs, kuru ZZS savulaik pieteica kā kandidātu premjera amatam, šo situāciju raksturo visnotaļ kritiski. Sarunā ar Neatkarīgo viņš norādīja: "Vienotība ir apspēlējusi Brigmani, iesmērējot viņam Veselības ministriju, kurai jau šogad bija 26 miljonus latu liels deficīts. Šo nozari var pārraudzīt tikai tad, ja tās vadību uzņemas premjera partija. Mēs labi atceramies, kas notika, kad veselības nozari vadīja Tautas partijas politiķe Baiba Rozentāle: viss tika apgriezts un samazināts! Tā būs nozares pašnāvība." A. Lembergs akcentēja, ka zemnieki tik tiešām līdz galam neesot bijuši apmierināti ar sākotnējo Vienotības piedāvājumu par pieciem amatiem valdībā, taču kā sesto atbildības sfēru ZZS būtu vēlējušies Tieslietu, Aizsardzības vai Iekšlietu ministrijas pārraudzību. Tiesa, pēc A. Lemberga domām, "zemnieku labākā īpašība ir viņu pastāvība. Ja reiz ir pateikts jā, nāksies samierināsies ar šo dalījumu, lai arī Brigmanis ar Vienotību ir vienojies uz pazemojošiem nosacījumiem. Iespējams, tas liecina, ka Brigmanis pēc savām cilvēciskajām īpašībām tomēr nav gatavs smagām sarunām."

Daudz nezināmo

Tikmēr Vienotība jau šovakar pēc valdes sēdes gatava paziņot svarīgākās personālijas. Var prognozēt, ka Ārlietu ministrijas vadību uzņemsies Ģirts Valdis Kristovskis (PS), savukārt finanšu sektora pārraudzība tiks uzticēta līdzšinējam premjera padomniekam Andrim Vilkam (PS). Tāpat ir zināms, ka prestižo Saeimas priekšsēdētāja amatu iegūs Solvita Āboltiņa (JL). Tikmēr visdiskutablākie ir jautājumi par līdzšinējās iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces palikšanu amatā, pret ko iebilst daudzi nozares pārstāvji, kā arī par ekonomikas ministra posteni, kuru vēlētos saglabāt Artis Kampars. Tāpat plašu rezonansi ir radījusi diskusija par iespējamo Sarmītes Ēlertes atrašanos Kultūras ministrijas vadībā. Kultūras darbinieki, kā zināms, nākuši klajā ar atbalsta vēstuli līdzšinējam kultūras ministram Intam Dālderim. Neoficiāli zināms, ka vairāki JL pārstāvji nav ļoti sajūsmināti par S. Ēlertes iespējamo nonākšanu valdībā. Intriga saglabājas arī ap tieslietu ministra posteni, kas savulaik tika solīts tēvzemiešiem un kura pārraudzību vēlas iegūt gan ZZS, gan Vienotība, gan katrs atsevišķais apvienībā ietilpstošais politiskais spēks. Līdzšinējā informācija liecināja, ka tieslietu ministra amatu varētu ieņemt Sabiedrības citai politikai līderis Aigars Štokenbergs.

Svarīgākais