Linkaits: Mēs cīnamies ar bezjēdzīgiem ierobežojumiem, ko nosaka amatpersonas

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Valdība šodien varētu lemt par aizlieguma bez būtiska iemesla ieceļot Latvijā mainīšanu vai saglabāšanu. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka lēmums par ieceļošanas ierobežojumu atcelšanu vai turpināšanu, tiks balstīts uz epidemiologu viedokļiem.

Linkaits atzina, ka lēmumu par ieceļošanu bez būtiska iemesla, galvenokārt, izlemj Veselības ministrija. Viņš uzsvēra, ka šajā lēmumā tiek ņemti vērā vairāk veselības un epidemioloģiskās drošības apsvērumi, nekā kādi citi.

Ja epidemiologi atzīs, ka ir nepieciešams turpināt esošos ieceļošanas ierobežojumus, tad Satiksmes ministrijai nebūs iebildumu.

"Ja viņi tā saka, tad tas ir vajadzīgs."

Linkaits uzsvēra, ka pašlaik Latvija kopā ar vēl četrām Eiropas valstīm ierindojas Eiropas Savienības bīstamāko valstu topā, kurās ir vislielākā saslimstība ar Covid-19.

Tumši sarkano, bīstamo valstu sarakstu nosaka Eiropas Savienības Veselības dienests. Kopā ar Latviju tajā ir ierindota arī Čehija, Slovākija, Slovēnija un Igaunija.

"Tās ir tās bīstamākās, ar vislielāko saslimstības līkni pašlaik."

Ministrs pauda, ka ierobežojums doties uz kādu konkrētu valsti, nevar būt ļoti ilgstošs. Eiropas Savienības regulējums nosaka, ka ierobežojumus tiešajiem lidojumiem var noteikt tikai uz laika periodu, kas nav ilgāks par 14 dienām.

Latvija 14 dienu ierobežojumu doties uz atsevišķu valsti izmantoja brīdi, kad strauji sāka izplatīties Lielbritānijas Covid-19 paveids.

Lai arī Eiropas Savienība ir noteikusi regulējumu, ka tiešos lidojumus var atcelt tikai uz 14 dienām, tomēr Latvijā lidojumi uz trešajām valstīm ir jau ilgstoši atcelti.

"Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības valsts, kura ir aizliegusi pārvadājumus uz trešajām valstīm."

Ministrs rosina atcelt šos ierobežojumus. Viņš uzskata, ka šādiem ceļošanas ierobežojumiem ir jādarbojas koordinēti kopā ar citām valstīm. Brīdi, kad no kaimiņvalstīm ir iespējams doties uz trešajām pasaules valstīm, šādi ierobežojumi nestrādā.

"Tie vairāk skar mūsu ekonomiku un apdraud mūsu pārvadātājus."

No Lietuvas un Igaunijas pašlaik noris lidojumi uz trešajām pasaules valstīm. Linkaits uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotāji aktīvi izmanto iespēju doties uz šīm valstīm.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtās informācijas ir pierādījies tas, ka Latvijas iedzīvotāji dodas uz šīm valstīm. SPKC informēja, ka skaidrojot, kur cilvēks varētu būt inficējies, ir atklājies, ka viņš ir ieceļojis no Baltkrievijas, ASV, Turcijas, Ukrainas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Moldovas, Dienvidāfrikas, Angolas, Afganistānas un citām valstīm. Ar šīm valstīm Latvijai nav tiešo lidojumu.

Ministrs atzina, ka tādējādi šāds ierobežojums, ka no Latvijas nav iespējams doties uz trešajām pasaules valstīm, nav samērīgs un loģisks.

"Mēs secīgi cīnamies ar šiem bezjēdzīgajiem ierobežojumiem, ko nosaka Latvijas amatpersonas."

Ministrs aicina cilvēkus rūpīgi izvērtēt vai pašlaik ir nepieciešams ceļot ārpus Latvijas robežām. Daudzas valstis ir noteikušas savus ierobežojumus, tāpēc ceļojot ir jāveic dažāda veida pārbaudes un testi.

"Ļoti rūpīgi ir jāapsver katra nepieciešamība izbraukt no valsts."

Viņš atzina, ka cilvēkiem, kuriem ir nepieciešams izceļot darba darīšanās vai kādu citu būtisku iemeslu dēļ, ir iespējams izmantot drošus pasažieru pārvadājuma pakalpojumus.

Šobrīd, ieceļojot Latvijā no jebkuras valsts, ir nepieciešams uzrādīt negatīvu PCR testu.