Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Mūrniece: Par politiķu vakcinēšanu pret Covid-19 lēma valdība

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Par politiķu vakcinēšanu pret Covid-19 lēma valdība, uzsver Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Taujāta, kāda bija Saeimas iesaiste lemšanā par atsevišķu deputātu vakcinēšanu, Mūrnieces padomniece Dace Balode paziņoja, ka "par vakcināciju lēma Ministru kabinets, un to var komentēt valdība".

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) gan ir izteicies, ka jautājums par to, kuras Saeimas amatpersonas vakcinēt pret Covid-19, ir atstāts paša parlamenta pārziņā, jo "Saeima ir valdības darba devējs, nevis otrādi".

LTV raidījums "De facto" pagājušajā nedēļā ziņoja, ka prioritāri vakcinējamo personu sarakstos ir parādījušies "Saeimas kritiski svarīgie darbinieki", kuru skaits nav precīzi norādīts - "atbilstoši pieprasījumam".

15.februārī Kariņš, lūgts komentēt, vai pieņemtais lēmums vakcinēt augstās amatpersonas bija pareizs, atzīmēja, ka šis jautājums jau ir izrunāts "krustu šķērsu", esot veiktas aptaujas, lai noskaidrotu, ko cilvēki domā. Valdība pieņēmusi lēmumu sākt ierobežota skaita amatpersonu vakcināciju, kas ir Ministru kabineta (MK) un Nacionālās drošības padomes (NDP) locekļi.

Jau vēstīts, ka līdztekus "vakcinācijas vēstnešiem" pie vakcīnas tika arī vairāki politiķi, kuru pienākumus saista ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu.

Tādējādi vakcinēts tika vakcinēts tika Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), labklājības ministre Ramona Petraviča (Par cilvēcīgu Latviju (PCL); KPV LV), iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (PCL; KPV LV), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (PCL; KPV LV), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Tāpat vakcinēti tika arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS), Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) un Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA).

Par augstāko valsts institūciju un amatpersonu īstenotu vienotu valsts politiku nacionālās drošības jomā valstī atbild Nacionālā drošības padome, kuras sastāvā ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs, iekšlietu ministrs, kā arī padomes sēdēs ir tiesības piedalīties ģenerālprokuroram. No Saeimas Prezidija pieciem locekļiem vakcīna pašlaik paredzēta trim cilvēkiem - Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), kā arī spīkeres biedrēm - Dagmārai Beitnerei-Le Gallai (JKP) un Inesei Lībiņai-Egnerei (JV) - abas jau ir vakcinētas. Paredzēts, ka Mūrniece vakcinēsies pēc attiecīga uzaicinājuma saņemšanas.