"Tēvzemieši" aiz valdības robežām; VL!-TB/LNNK brīdina par tuvināšanos ar Saskaņas centru

Apvienības Vienotība ārkārtas valdes sēdē šodien tika pieņemts negaidīts lēmums tomēr neaicināt Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK koalīcijā. Ar šādu ierosmi klajā nāca Vienotības sastāvā esošā "Sabiedrība citai politikai".

SCP pārstāvis Štokenbergs radikālo ierosmi skaidroja ar VL!-TB/LNNK nespēju atteikties no asu nacionālo jautājumu aktualizēšanas, kas varot kaitēt Latvijas ārpolitikai, kā arī apgrūtināt nākamās valdības darbu.

Tikmēr "Vienotības" priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis (PS) atzina, ka apvienībā dalījušās domas par to, kādai jābūt koalīcijai, un šodien pieņemtais lēmums par divu partiju koalīciju liecinot par to, ka "Vienotība" spēj risināt sarežģītus jautājumus. Kristovskis gan pauda sarūgtinājumu, ka SCP savu viedokli nav paudusi savlaicīgi un pietiekami precīzi.

Apvienības VL!-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš uzsver, ka „tēvzemieši” negaidīto pavērsienu uztver „mierīgi un nekādas ārkārtas sēdes šodien netiek plānotas.” Tiesa, politiķis neslēpa savu vilšanos par Vienotības lēmumu, piebilstot, ka arī piesauktie argumenti izklausoties nepārliecinoši. „Piektdien mums bija radusies stingra pārliecība, ka beidzot visas neskaidrības ir novērstas un varam sākt konstruktīvu darbu pie valdības deklarācijas. Raugoties no šodienas viedokļa, iespējams, vienīgās aizdomas varēja radīt tas, ka Sabiedrība citai politikai nepiedalījās VL!-TB/LNNK sarunās ar Vienotības pārstāvjiem, taču toreiz mēs tam nepievērsām tādu uzmanību,” klāstīja G. Bērziņš. „Jāsaka, ka jaunās valdības izveides process šoreiz tiešām ir izvērties diezgan smags,” turpināja „tēvzemiešu” līderis. „Turklāt, nepārliecinoši šķiet Sabiedrība citai politikai minētie argumenti par nespēju sastrādāties ar Visu Latvijai! tostarp jauno Saeimas deputātu mazās pieredzes dēļ. 10. Saeimā aptuveni 60% politiķu būs bez parlamentārās pieredzes, tādēļ tas nevar būt iemesls, lai atteiktos no sadarbības. Manas subjektīvās bažas būtu par to vai, attsakoties no „tēvzemiešiem”, apvienība Vienotība, tomēr negatavojas spert pussoli Saskaņas centra virzienā.”

Svarīgākais