Premjerministrs: Demokrātisko valstu skaits samazinās, bet tieksme dzīvot brīvībā nemazinās

© Reuters/Scanpix/Leta

Demokrātisku valstu skaits pasaulē samazinās, taču nekur nav pazudusi cilvēku tieksme dzīvot brīvībā, ikgadējās ārpolitikas debatēs vērtēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Politiķis akcentēja, ka dažādi pētījumi, raksti un grāmatas liecina par to, ka pēdējos gados demokrātija ir "atkāpšanās ceļā".

"Diemžēl mēs redzam, ka pasaules mērogā demokrātisko valstu skaits šobrīd nedaudz samazinās, bet, neskatoties uz to, mēs arī redzam, ka cilvēku tieksme dzīvot brīvībā un demokrātijā nekur nav pazudusi, un vislabāk mēs to redzam tieši mūsu valsts dienvidu robežās Baltkrievijā," stāstīja premjers.

Valdības vadītājs akcentēja, ka Baltkrievijas, kura ilgstoši dzīvo autoritārā režīmā, tauta vairs nepieņēma kārtējās nebrīvās vēlēšanas un jau piecus mēnešus nemitīgi iziet ārā ielās, miermīlīgi demonstrējot pret varu, pieprasot neko vairāk kā tiesības pašiem brīvi, atklāti un godīgi ievēlēt savu valdību.

"Viņi prasa dzīvot brīvībā, ar ko mēs jau varbūt viens otrs 30 gadu laikā esam apraduši, domājot, ka tas ir pašsaprotami. Tas nav pašsaprotami. Par demokrātiju ir jācīnās katru dienu, un mums kā Latvijai, kā Eiropas Savienībai ir jāturpina atbalstīt Baltkrieviju - jo īpaši tās pilsonisko sabiedrību," akcentēja premjers.

Kariņš arī uzsvēra, ka demokrātija neplaukst arī Krievijā un tā nav demokrātiska valsts. "Alekseju Navaļniju ne tikai mēģināja noindēt, bet arī pēc atgriešanās Krievijā viņu momentā arestēja un rezultātā sestdien bija plašākās demonstrācijas pret esošo varu Krievijā, kādu nav bijis ļoti daudzus gadus. Un ir skaidrs, ka arī mūsu Austrumu kaimiņu valstī Krievijā daudzi cilvēki alkst dzīvot brīvībā un demokrātijā," secināja premjers.

Ministru prezidents pauda, ka brīvība un demokrātija ir tas, ko cilvēki alkst Baltkrievijā un pieaugošs skaits cilvēku arī Krievijā. "Un mums ir jāpalīdz šādiem centieniem īpaši tieši pilsoniskai savienībai," mudināja politiķis.

Amatpersona akcentēja, ka Austrumu partnerība kā tāda arī ir ļoti svarīga un jāsaglabā Eiropas Savienības darbakārtībā.

"Bet, ja padomājam par demokrātiju tādās citadelēs kā, piemēram, ASV, tad mēs redzam, ka arī tur diemžēl šī demokrātija var būt trausla. Tas ir brīdinājuma zvans mums visiem, ka mēs nevaram nolaist savu modrību," norādīja valdības vadītājs.

"Šodien ar visiem jaunajiem saziņas līdzekļiem, sociālajiem tīkliem redzam, ka dezinformācija var izplatīties ļoti ātri, cilvēku sakūdīšana var notikt ļoti ātri un mums ir jābūt modriem, atvērtiem, jāskaidro, ko mēs valdībā un Saeimā darām, un jāatgādina cilvēkiem, kāpēc domu apmaiņa ir nepieciešama, bet vardarbība jebkurā gadījumā nav nekur pieļaujama," pauda Kariņš.