Saeimā šodien norisināsies ikgadējās ārlietu debates

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Saeimā šodien notiks ikgadējās ārlietu debates, atzīmējot simto gadadienu kopš Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas "de iure" 1921.gada 26.janvārī.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) uzsvērusi, ka tas ir svarīgākais Saeimas šodienas sēdē skatāmais jautājums. Politiķe aģentūrai akcentēja, ka debatēm šodien sekos arī Valsts prezidents Egils Levits, tajās paredzēts runāt arī Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un, kā cer Mūrniece, tajās varētu piedalīties arī citi valdības ministri. Tāpat debatēm sekos līdzi ārvalstu vēstniecību pārstāvji, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Iepriekš Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēdē, iepazīstinot ar ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) atzīmēja, ka ņemot vērā Covid-19, šis laiks visiem ir bijis īpašs un īpatnējs.

Viņš minēja, ka šodienas ārpolitikas debates savā ziņā varētu būs ļoti simboliskas - no vienas puses tiks atzīmēta 100.gadadiena kopš Latvijas "de iure" atzīšanas, no otras puses - visticamāk šīs būs pirmās digitālās ārpolitikas debates Latvijas Saeimā un savā ziņā atbilstoši 21.gadsimtam.

Rinkēvičs sacīja, ka šis gads ir bijis pilns izaicinājumu un jaunām, inovatīvām metodēm, kas pielietotas diplomātijā - par ikdienu kļuvušas videokonferences un digitālās konsultācijas. Tomēr, ministra ieskatā, novērojami šādas pieejas gan pozitīvie, gan negatīvie aspekti.

Ministrs kā lielu darbu atzīmēja to, ko veica kolēģi konsulārajā dienestā, piesaistot arī diplomātus no citām struktūrvienībām un vēstniecības gada sākumā - tā bija mūsu valstspiederīgo repatriācija. Rinkēvičs uzsvēra, ka tā bija plašākā repatriācijas operācija kopš neatkarības iegūšanas, ja neskaitām bēgļu atgriešanos tūlīt pēc Pirmā pasaules kara, kur bija mazliet citi mehānismi un aspekti.

Politiķis komisiju kopsēdē arī aktualizēja jautājumu pār vēl divu vēstniecību atvēršanu, proti, Latīņamerikas reģionā un Āfrikas kontinentā. Ministra ieskatā, tas būtu apsverams gan politisku, gan ekonomisku apsvērumu dēļ, tas palīdzētu atbalstīt diasporu un sniegt konsulāro atbalstu. Rinkēvičs apliecināja gatavību diskutēt ar Saeimas deputātiem par šiem jautājumiem tālāk.