Valdība spriedīs par aktuālo Covid-19 situāciju; deputāti skatīs ietekmi uz valsts budžetu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē šodien plānots skatīt Labklājības ministrijas (LM), Veselības ministrijas (VM), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības izstrādāto rīcības plānu Covid-19 izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās (SAC).

Plānā cita starpā paredzēts veikt pasākumus, lai nodrošinātu piemaksu 100% apmērā no algas par darbu ar Covid-19 inficētām personām SAC.

Plāna mērķis īstermiņa ir novērst ilgstošas sociālās aprūpes institūcijas klientu un darbinieku veselības apdraudējumu Covid-19 infekcijas izplatības laikā, bet vidējā termiņā - veicināt ilgstošas aprūpes pakalpojuma noturību un nepārtrauktību, pielāgojot ilgstošas sociālās aprūpes institūcijas epidemioloģiskā apdraudējuma situācijai un attīstot ģimeniskai videi pietuvināta sociālā pakalpojuma pieejamību pašvaldībās. Rezultātā iesaistītās puses vēlas klientiem radīt maksimāli drošu un veselību saglabājošu vidi ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās.

Rīcības plānā noteiktie pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās paredz koordinētas darbības septiņos rīcības virzienos, tostarp operatīvu jautājumu risināšana, situācijas monitorings un kontrole, epidemioloģisko drošības prasību ievērošana, infekcijas izplatības prevencija. Tāpat paredzēts atbalsts ilgstošas sociālās aprūpes institūciju darbiniekiem, komunikācija ar klientu tuviniekiem un institūcijām, bet kā septītais virziens noteikti "izejas pasākumi".

Lai nodrošinātu operatīvo jautājumu risināšanu, līdz mēneša beigām plānots noteikt starpinstitūciju sadarbības koordinatorus operatīvai informācijas apmaiņai par aktuālāko situāciju Covid-19 ierobežošanas pasākumu nodrošināšanā SAC un noteikt kārtību operatīvas informācijas apmaiņai starp visiem iesaistītajiem, tai skaitā izveidojot kopīgiem paziņojumiem vienotu e-pasta adresi.

VM būs jāsniedz priekšlikumi koordinatoru grupai par nepilnību novēršanu Covid-19 ierobežošanas pasākumu nodrošināšanā, bet LM uzdevums būs organizēt regulāras sanāksmes ar visu ilgstošas sociālās aprūpes institūciju direktoriem par aktuāliem un praktiskiem jautājumiem Covid-19 ierobežošanas pasākumu nodrošināšanā. Tāpat LM pēc pieprasījuma organizēs SAC darbinieku un brīvprātīgā darba veicēju apmācības epidemioloģiskās situācijas kontekstā.

Monitoringam un kontrolei LM paspārnē darbosies informatīvais tālrunis un vienots e-pasts "covid19@lm.gov.lv" informācijas sniegšanai par Covid-19 epidemioloģisko prasību neievērošanu ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās, tāpat atbildīgās iestādes regulāri apkopos informāciju par inficēšanās gadījumiem aprūpes institūcijās. Pašiem centriem būs jānodrošina siekalu testu veikšana atbilstoši algoritmam, bet Veselības inspekcija līdz jūnijam atbilstoši izvērtējumam par epidemioloģiskās situācijas nodrošināšanu ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās veiks pastiprinātas kontroles un piemēros principu "konsultē vispirms", bet atkārtotu pārkāpumu gadījumā piemēros stingrākus mērus.

Lai nodrošinātu epidemioloģisko drošības prasību ievērošanu, LM plāno regulāri pārskatīt un aktualizēt vadlīnijas ilgstošas sociālās aprūpes institūcijām epidemioloģisko drošības prasību ievērošanai un nodrošināt to pieejamību LM tīmekļa vietnē. Savukārt VM jāizstrādā vadlīnijas un jāinformē ilgstošas sociālās aprūpes institūcijas par terapijas algoritmu klientiem ar dažādām diagnozēm. VM arī izstrādājusi ieteikumus operatīvai karantīnas SAC Covid-19 infekcijas gadījumā.

Starp preventīvajiem pasākumiem infekcijas izplatības mazināšanai plānā norādīta antigēna eksprestestu iegāde un sadale SAC, regulāra klientu un darbinieku testēšana. Paredzēts arī, ka pulsa oksimetrs SAC tiks izmantots kā preventīvs līdzeklis savlaicīgai veselības apdraudējuma riska konstatēšanai klientiem.

Tāpat valsts kompensēs izdevumus ilgstošas sociālās aprūpes institūcijām par izmaksātajām piemaksām par ar Covid-19 inficētu personu un šo personu kontaktpersonu aprūpi līdz 50% apmēram no darbiniekam noteiktās mēnešalgas. Plānā noteikts arī mērķis veikt pasākumus, lai nodrošinātu šīs piemaksas 100% apmērā. Aplēsts, ka šim mērķim nepieciešami 22 miljoni eiro no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Nepieciešamības gadījumā SAC varēs piesaistīt Nacionālos bruņotos spēkus, ja institūcijā masveidā trūkst darbinieku. Arī pašvaldībām ir jāiesaistās darbinieku nodrošinājumā, pausts plānā.

Pašās iestādēs ir jāpārskata esošie finanšu resursi, piešķirot finansējumu psiholoģiskā atbalsta sniegšanai darbiniekiem, bet LM nodrošinās psiholoģisko un emocionālo atbalstu SAC darbiniekiem trauksmes un psiholoģiskās spriedzes gadījumā.

Rīcības plānā iekļauta arī vakcinēšanas nodrošināšana SAC.

Plāns paredz arī īstenot Eiropas Savienības Atjaunošanas un noturības mehānisma plānā 2021.-2026.gadam noteiktos pasākumus SAC pielāgošanai epidemioloģiskā apdraudējuma situācijai. Plānota izolācijas telpu izveide un to aprīkošana, automātisko dezinfekcijas iekārtu iegāde un datortehnikas iegādi attālinātas saziņas ar tuviniekiem uzlabošanai SAC klientiem. Tāpat paredzēta jaunu ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes institūciju attīstība pašvaldībās.

Veicot ieguldījumus 26 500 000 eiro apmērā, uzlabojumi paredzēti 150 institūcijās pilngadīgām personām neatkarīgi no iestādes juridiskā statusa. Tāpat par šiem līdzekļiem iecerēts attīstīt piecas jaunas ģimeniskai videi pietuvinātas aprūpes institūcijas pensijas vecuma personām.

Šodien notiks kārtējā valdības un Krīzes vadības padomes kopsēde, kurā plānots pārrunāt aktuālo epidemioloģisko situāciju valstī.

Sēde attālinātā režīmā notiks plkst.10. Pēc tās plānota preses konference.

Sēdes laikā plānots uzklausīt Veselības ministrijas sagatavoto informāciju par aktuālo epidemioloģiskās drošības situāciju un veselības aprūpes sistēmas kapacitāti un noslodzi, testēšanu, kā arī situāciju ģimenes ārstu praksēs.

Tāpat sēdē tiks uzklausīta aktuālā informācija par vakcināciju pret Covid-19.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 7.februārim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

Šodien plkst.12 notiks Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde, kurā paredzēts spriest par ārkārtējās situācijas ietekmi uz valsts budžetu.

Komisijas sēdē plānots izskatīt kopsavilkumu par 2020.gadu, kā arī plānoto 2021.gadam Covid-19 dēļ ieviestās ārkārtējās situācija kontekstā.

Uz sēdi aicināti Finanšu ministrijas, Valsts kases un Valsts kontroles pārstāvji.

Finanšu ministrijas sagatavotā informācija liecina, ka 2020.gadā veikta aizņemšanās finanšu tirgos un no starptautiskajām institūcijām kopējās finansēšanas nepieciešamības segšanai valsts budžeta deficīta finansēšanai, valsts aizdevumu nodrošināšanai un valsts parāda saistību izpildei, t.sk. operatīvi nodrošinot finansējumu Covid-19 uzliesmojuma ietekmes mazināšanas un ekonomikas atbalsta pasākumiem.

Tāpat resursi finanšu tirgos piesaistīti uz salīdzinoši īsiem termiņiem un ar zemām (tuvu nullei) procentu likmēm, lai mazinātu svārstīgajos finanšu tirgus apstākļos veicamās aizņemšanās izmaksu (procentu izdevumu) ietekmi uz valsts budžetu vidējā termiņā. Turklāt Covid-19 pasākumu finansēšanai izmantoti arī starptautisko institūciju aizdevumi ar finansiāli izdevīgiem nosacījumiem.

Ministrijā uzsvēra, ka lēmumi par finansējuma piešķiršanu valdībā tiek pieņemti regulāri un faktiskā līdzekļu piešķiršana no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem notiek pakāpeniski, atbilstoši nepieciešamībai un ministriju pieprasījumiem. Atbalsts valsts kapitālsabiedrībām tiek īstenots caur ieguldījumu pamatkapitālā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais