VL!–TB/LNNK piekrīt Vienotības nosacījumiem, jo grib valdībā

© f64

Koalīcijas sarunu priekšvakarā izplatīto informāciju par Visu Latvijai! (VL!) it kā saņemto aizdomīgo ziedojumu no čečenu kopienas var uzskatīt par mānekli, aiz kura paslēpta pavisam cita realitāte – politisko spēļu metodes, ar kurām, visticamāk, centās ietekmēt šķietami neprognozējamos valdības koalīcijas iespējamos partnerus.

"Darīsim visu iespējamo, lai maksimāli daudz no savas programmas valdošās koalīcijas sastāvā izpildītu. Centīsimies būt valdībā," VL! līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars Neatkarīgajai sacīja pirms pēcpusdienā notiekošās nacionālās apvienības valdes sēdes. Vēlme strādāt valdībā noveda pie rezultāta: VL!–TB/LNNK valdes sēdē vakar pēc pāris stundu ilgām debatēm tika pieņemts nacionālās apvienības paziņojums, kurā tā atzīst, ka piekrīt Valda Dombrovska (JL) piedāvājumam jautājumus, kas skar latviešu valodas statusu, pilsonību, naturalizācijas kārtību, mazākumtautību tiesisko statusu, vēlēšanu tiesības, latviešu valodas lietošanu izglītības sistēmā, latviešu un cittautiešu brīvprātīgu atgriešanos dzimtenē virzīt izskatīšanai Saeimā vai Ministru kabinetā tikai ar visu valdības koalīcijas partneru piekrišanu. Tādējādi Vienotība un Zaļo un zemnieku savienība būtu tas filtrs, kuram cauri kritīs (vai nekritīs) VL! vēlētājiem dotie solījumi. Par koalīcijas sastāvu skaidrība tiek solīta šodien.

Savukārt to, bija vai nebija oficiāli nenoformēts ziedojums, ir vai nav čečenu kopiena saistīta ar organizēto noziedzību, tagad skaidro Drošības policija (DP). Vakar no rīta televīzijas kanālā LNT iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) izteicās, ka par neoficiālajiem finanšu darījumiem starp VL! un čečenu diasporas pārstāvjiem baumojot puse Rīgas. Taču pēc vairākām stundām Neatkarīgajai viņa atteicās komentēt gan informāciju par čečenu iespējamo saistību ar organizēto noziedzību, gan arī neatbildēja uz jautājumu, kāpēc JL, ja tam pirms vēlēšanām bija zināma informācija par vislatvijiešu tikšanos ar čečenu kopienas pārstāvjiem, to izplata tikai šajās dienās.

"Drošības policija veic pārbaudi par saņemto operatīva rakstura informāciju par to, ka priekšvēlēšanu periodā partijai Visu Latvijai! vai kādiem atsevišķiem tās biedriem finansiālo atbalstu snieguši Latvijā dzīvojošo čečenu diasporas pārstāvji, kuri it kā ir saistīti ar organizēto noziedzību," Neatkarīgajai atbildēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

VL! mājaslapā publicēts paziņojums, kurā R. Dzintars norāda, ka "informācija par provokācijām, kuras valdības veidošanas sarunu noslēgumā gatavo pret VL!, izrādījusies patiesa. Varētu jau par šo visu pasmieties, ja viss nenotiktu tik prognozējami un "īstajā brīdī"". Neatkarīgajai viņš izvairījās nosaukt politisko spēku, kurš būtu ieinteresēts šādu baumu izplatīšanā, jo pierādījumu viņam neesot, bet aizdomas esot.

Politologs Veiko Spolītis atgādināja, ka šādi tiek spēlētas politiskās spēles un aizstāvētas politiskās intereses. "Metodes ir dažādas – vairāk vai mazāk ciniskas. Nav jāvaino metode, bet politiskajiem spēkiem jādomā, kādu spēli tie spēlējuši līdz šim. Tas ir politiskā brieduma jautājums," viņš sacīja. Viņš arī norādīja, ka reālpolitikas intereses ir jānodala no kaismīgas brīvības vērtību sludināšanas, ja reiz VL! ir gatava iesaistīties valdībā, kas risinās arī ar Krieviju saistītus jautājumus.

Svarīgākais