Kots un Kleckins noraida Raidorganizācijas asociācijas pārmetumus LTV

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) izteiktie apgalvojumi par Latvijas Televīzijas (LTV) darbību nav pamatoti, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ābrams Kleckins un LTV ģenerāldirektors Edgars Kots.

Kā pastāstīja Kleckins, viņš labprāt tiksies ar LRA pārstāvjiem un izrunās vēstulē izteiktās bažas par nepamatotu LTV finanšu līdzekļu izlietojumu, ja viņi šādu priekšlikumu izteiks.

"Tuvākajā padomes sēdē kopīgi ar LTV vadību izskatīsim arī šo vēstuli un apspriedīsim minētos argumentus. Bet es neredzu pamata šādām apsūdzībām un, ja asociācija vēlas izteikt savu viedokli, tad lai min konkrētus ciparus, faktus un runā par reāliem problēmu risinājumiem," sacīja NEPLP vadītājs.

Savukārt LTV ģenerāldirektors skaidro, ka patlaban ir mūsdienīgi rakstīt vēstules medijiem un tikai tad vērsties ar pretenzijām pie īstajiem adresātiem. "Nesaprotu, kāds pamatojums ir šādām pietiekami nopietnām apsūdzībām. Protams, ka esmu ieinteresēts tikties ar asociāciju un izrunāt šīs lietas. Izskatās, ka šī ir uz emocijām balstīt vēstule, kurai nav reālu pamatojumu," norādīja Kots.

Kā ziņots, LRA aicina Saeimu un NEPLP rūpīgi izvērtēt LTV darbības ekonomisko pamatojumu un lietderību reklāmas tirgū.

Kā teikts asociācijas vēstulē, ir jāizvērtē arī LTV piešķirto budžeta līdzekļu izlietojuma lietderīgums situācijā, kad budžeta finansējums tiek samazināts tautsaimniecības nozarēm, kur tas būtu vairāk nepieciešams.

Asociācija tāpat lūdz veikt programmu auditu, lai sabiedriskie mediji nedublētu komersantu funkcijas un nekropļotu tirgu.

Eiropas Savienības tiesību normas paredz, ka valsts piešķirts finansējums kādam uzņēmumam nedrīkst pasliktināt pārējo tirgus dalībnieku pozīcijas, pat tajā gadījumā, kad šim uzņēmumam ir pienākums veikt sabiedriskā pakalpojuma funkciju, skaidro Raidorganizāciju asociācija.

Asociācija atsaucas uz situāciju, kad "Lattelecom" digitālās televīzijas nacionālajā apraidē bezmaksas pakā patlaban var vērot kanālus LTV1, LTV7, LNT un "TV3", taču jau no nākamā gada Latvijas mazturīgākie skatītāji var zaudēt iespēju bez maksas skatīties LNT un "TV3".

Tālāk tiek sniegts paskaidrojums, ka zemes ciparu apraides nacionālais tīkls tiek finansēts ar četru televīziju maksājumiem - LTV1, LTV7, LNT un "TV3". Katrai no televīzijām ik gadu jāveic samaksa vairāk nekā 650 000 latu apjomā par katra kanāla izplatīšanu zemes apraides ciparu nacionālajā tīklā, lai nodrošinātu bez maksas savu programmu aptuveni tikai 15% mājsaimniecību.

Latvijas sabiedriskās televīzijas kanāli LTV1 un LTV7 saņem finansējumu no valsts gan par apraidi, gan par programmas veidošanu. Papildus abi sabiedriskās televīzijas kanāli piedalās reklāmas tirgū, kropļojot tirgus ekonomikas pamatprincipus televīzijas nozarē, jo nacionālās apraides komerckanāliem LNT un "TV3" finansējuma avots ir tikai reklāmas ieņēmumi, skaidro asociācijā.

Asociācija pauž pārliecību, ka sabiedriskā televīzija nelietderīgi un neapdomāti izmanto valsts finansējumu, lai iegādātos komercprogrammas, kuru cena vairākkārt pārsniedz tirgus cenu. Šai gadījumā asociācija atsaucas uz hokeja kluba "Dinamo" spēļu translāciju licences iegādes rekordcenu, neskatoties uz krīzes situāciju reklāmas nozarē.

"Šāda ekonomiski nepamatota rīcība neizbēgami radīs zaudējumus valsts budžetā un prasīs kārtējos miljonus, lai nodrošinātu neveiksmīgu LTV komercdarbību, aizlāpot jaunu LTV budžeta deficītu, nevis pildītu sabiedriskās televīzijas funkcijas," teikts vēstulē.

Situācijā, kad valsts subsidē LTV, kura izmanto valsts līdzekļus komercnolūkiem, nacionālajiem komerckanāliem nav citas iespējas meklēt iespējas samazināt savas izmaksas, kā pārtraukt iespēju daļai Latvijas iedzīvotāju nodrošināt savu programmu pieejamību bez maksas, skaidro asociācijā. Šādā gadījumā valsts budžetā būs nepieciešams atrast vismaz 1,3 miljonus latu, lai sabiedriskā televīzija LTV viena pati varētu apmaksāt nacionālo zemes ciparu apraides tīklu, lai varētu saglabāt nacionālo apraides tīklu ar bezmaksas iespēju skatītājiem redzēt divus kanālus - LTV1 un LTV7.

Svarīgākais