Administratīvi teritoriālās reformas dēļ precizēs Saeimas vēlēšanu likumu

© f64.lv, Kaspars Krafts

Ceturtdien valdībā tika atbalstīti Tieslietu ministrijas (TM) virzītie grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā, kas paredz precizējumus saistībā ar gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu.

Pašlaik Latviju iedala apriņķos, republikas pilsētās un novados, bet grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā paredz, ka Latvijas teritorija tiks iedalīta valstspilsētu pašvaldību teritorijās un novadu pašvaldību teritorijās.

Ievērojot minētās administratīvi teritoriālās izmaiņas, grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā paredz aizstāt Saeimas vēlēšanu likumā vārdus "republikas pilsēta" ar vārdu "valstspilsēta", savukārt vārdi "republikas pilsētas dome un novada dome" tiks aizstāti ar vārdiem "pašvaldības dome".

Tāpat attiecībā uz vēlēšanu komisijām projektā vārdi "republikas pilsētas un novada vēlēšanu komisija" tiek aizstāti ar vārdiem "pašvaldības vēlēšanu komisija", neizdalot atsevišķi valstspilsētas pašvaldības vēlēšanu komisiju un novada pašvaldības vēlēšanu komisiju, ņemot vērā to, ka Saeimas vēlēšanu likumā ietvertais regulējums ir attiecināms uz abām šīm vēlēšanu komisijām.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā šā gada 1.jūlijā.