Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Situācija ar Covid-19 izplatību sociālās aprūpes centros patlaban ir nepieļaujama, atzīst Kariņš

© f64.lv, Kaspars Krafts

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) nav noskaņots vērtēt labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) atbildību par Covid-19 izplatīšanos sociālās aprūpes centros.

Lai arī Kariņš ir paziņojis, ka situācija ar Covid-19 izplatību sociālās aprūpes centros patlaban ir nepieļaujama, šorīt LTV "Rīta panorāmā" viņš tieši neatbildēja uz jautājumu, vai no Petravičas prasīs atbildību par situāciju sociālās aprūpes centros.

Tā vietā Kariņš uzsvēra, ka tieši labklājības ministre esot uzstājusi un izcīnījusi, lai sociālās aprūpes iestādēs sāktu lietot ātros Covid-19 testus, kas arī tiks ieviesti.

Pēc Kariņa vārdiem, valdībā par šādu ieceri ilgāku laiku esot ticis runāts, bet no ekspertu puses neesot bijis atbalsta, jo ātrie testi ir mazāk precīzi. Labklājības ministrija esot organizējusi pilotprojektu ar ātro testu lietošanu kādā sociālās aprūpes centrā, kas izrādījies veiksmīgs, un tagad šāda prakse tiks izvērsta.

Tikmēr Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien lems par aicinājumu veidot darba grupu iestāžu, tostarp Labklājības ministrijas, darba izvērtēšanai saistībā ar Covid-19 uzliesmojumiem aprūpes centros.

Saskaņā ar datiem, kas bija pieejami uz pirmdienu, patlaban Covid-19 klientiem konstatēts deviņās no 25 valsts sociālo aprūpes centru filiālēm, tomēr sasirgušo skaits, salīdzinot ar pagājušo nedēļu, ir samazinājies. LM apkopotā informācija no novembra liecina, ka aizvadītajā nedēļā Covid-19 skarto filiāļu un arī sasirgušo skaits bijis lielākais, un infekcija bija konstatēta 474 klientiem 16 filiālēs. Covid-19 uzliesmojumi regulāri atklājas arī pašvaldību uzturētajās sociālās aprūpes iestādēs.