Latviešu izcelsmes zviedrs kļuvis par jebkad jaunāko Zviedrijas parlamentārieti

Pavasarī pabeidzis skolu un iestājies Stokholmas ekonomikas augstskolā, 18 gadus vecais latviešu izcelsmes zviedrs Antons Ābele tagad sāks darbu Zviedrijas parlamentā jeb riksdāgā, kļūstot par jaunāko jebkad Zviedrijas parlamentā strādājošo deputātu.

Iepriekš jaunākais zviedru parlamentārietis bija Zaļo partijas pārstāvis Gustavs Fridolins. Kad 2002.gadā Fridolinu ievēlēja parlamentā, viņam bija 19 gadi.

Vieta Zviedrijas parlamentā Ābelem atradās pēc tam, kad viņa pārstāvētās Mēreno partijas deputāte Anna Jerīmra nolika savu mandātu, lai kļūtu par jaunā Stokholmas mēra Stena Nordina padomnieci. Mērenajiem Zviedrijas parlamentā ir 107 vietas, bet Ābele 19.septembrī notikušajās vēlēšanās no partijas saraksta kandidēja ar piecpadsmito numuru, raksta "Latvijas Avīze".

Plašāku atpazīstamību Ābele izpelnījās 2007.gadā, kad viņš sāka kampaņu "Pārtraukt ielu vardarbību". Uz šādas akcijas rīkošanu viņu pamudināja 16 gadus vecā zviedru pusaudža Rikardo Kamponjani nogalināšana. Zēnu līdz nāvei Stokholmas centrā piekāva vienaudži. Ābele, lai vērstos pret vardarbību ielās, izveidoja domubiedru grupu "Pasargājiet mūs no ielu vardarbības". Nedēļas laikā tās biedru skaits sasniedza desmit tūkstošus. Turklāt Ābele neilgi pēc grupas izveides sarīkoja vērienīgu demonstrāciju, lai aicinātu iedzīvotājus neizturēties vienaldzīgi pret vardarbību ielās. Jaunā zviedra organizētajā demonstrācijā Stokholmā piedalījās vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku, līdzīgas akcijas norisinājās arī citviet Zviedrijā.

Tagad, kad viņam Mēreno partijas vadība piedāvājusi vietu parlamentā, Ābele atzīst, ka piepildījies viņa sapnis. "Esmu pagodināts. Manā dzīvē sācies jauns posms. Šajā amatā redzu iespējas turpināt cīņu pret vardarbību sabiedrībā," zviedru medijiem sacīja jaunais politiķis. "Politikā esmu iesācējs, bet ar nepacietību gaidu šo brīnišķīgo misiju," Stokholmas laikrakstam "Aftonbladet" norādīja Ābele. Viņš min trīs jomas, kurās gribētu veikt pārmaiņas: izglītība, darba tirgus un drošība. Savā interneta mājas lapā "antonabele.se" viņš raksta, ka grib uzlabot policijas un pilsoņu savstarpējās attiecības.

Pavasarī Ābele pabeidza skolu un iestājās Stokholmas ekonomikas augstskolā. Sarunā ar avīzi "Svenska Dagbladet" viņš atzinis, ka pagaidām studijas noliks malā, lai pilnvērtīgi varētu pievērsties deputāta amatam. Par augstāko izglītību Ābele solās neaizmirst un studijas vēlāk turpināt.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.