Latviju tuvākajā laikā neapmeklēs ārvalstu augstākās amatpersonas

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, tāpat arī citu valstu augstākās amatpersonas tuvākajā laikā Latviju neapmeklēs, aģentūru LETA informē Ārlietu ministrijas (ĀM) preses centrs.

Kā skaidro Valsts prezidenta kancelejas preses dienests, Ukrainas prezidentam šoreiz paredzēts apmeklēt tikai Lietuvu. Lai arī Valsts prezidents Valdis Zatlers viņu ir uzaicinājis un pie vizītes organizēšanas tiek strādāts, tā līdz gada beigām varot nenotikt.

Tuvākajā laikā - līdz pat jaunās valdības apstiprināšanai - nav arī plānots, ka Latviju vispār apmeklēs kāda augstākā ārzemju amatpersona, pieļauj ĀM un Valsts prezidenta kancelejas preses dienests.

Tomēr ĀM aģentūrai LETA atzīmēja, ka vizītes ir grūti prognozēt, jo starptautiskajā politikā lietas ātri mainoties, pie tam ārvalstu amatpersonas ielūgt var pārāk daudzas institūcijas.

Kā ziņots, Janukovičs nesen tikās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti, lai pārrunātu abu valstu divpusējās attiecības, ekonomiskās sadarbības attīstību, Ukrainas sakarus ar Eiropas Savienību (ES), kā arī attiecības ar kaimiņvalstīm.

Grībauskaite atzīmēja, ka Ukraina ir svarīga Lietuvas un visas ES partnere. "Austrumeiropas un Melnās jūras reģiona demokrātiskā attīstība un stabilitāte ir atkarīga no sekmīgas un efektīvas Ukrainas integrācijas Eiropā. Lietuva atbalsta šos Ukrainas centienus," norādīja Lietuvas prezidente.

Grībauskaite uzsvēra, ka ar Lietuvas un Ukrainas kontaktiem šā jautājuma risināšanā vien nepietiek. Pēc viņas teiktā, lai attīstītu enerģētikas projektus un sadarbību starp Lietuvu un Ukrainu, ir jārunā ar Baltkrievijas un Polijas vadību.

"Elektrolīnijas, gāzesvadi, naftasvadi šķērso Baltkrievijas teritoriju, tādēļ mēs vienojāmies sadarboties un kontaktēties ar Baltkrievijas vadību, lai šīs saistības varētu izpildīt. Tās netika pildītas, jo netika nodrošināta caurlaidība Baltkrievijas teritorijā," piebilda Lietuvas prezidente.

Latvijā

Konkursā "Latvijas sakoptākais daudzdzīvokļu mājas pagalms 2024" par sakoptāko Latvijas daudzdzīvokļu mājas pagalmu atzīts pagalms Sporta ielā 2a, Skrundā, informēja Latvijas dzīvokļu īpašnieku biedrības "Mājoklis" pārstāvji.

Svarīgākais