"Pilsoniskās savienības" deputātes nebalsos par koalīciju ar "Saskaņas centru"

Līdzīgi kā "Pilsoniskās savienības" (PS) deputāte Ina Druviete, par valdības koalīciju ar Saskaņas centru (SC) nebalsos arī Janīna Kursīte-Pakule (PS), savukārt Ilma Čepāne (PS) vadīsies pēc partijas domes lēmuma, biznesa portālam "Nozare.lv " apliecināja politiķes.

Kursīte skaidroja, ka par valdības koalīciju ar SC centru nebalsotu, bet par tālāko – palikt "Vienotības" frakcijā vai nē - viņa pagaidām nedomājot, jo ""Vienotībā" iegāju kā PS biedre, kas ir viena trijām "Vienotības" veidotajām".

"Es negatavojos ne šķelt, ne iziet, es domāju, ka PS no "Vienotības" ieguva visvairāk balsu, un ļoti ceru, ka tiks izveidota tā koalīcija, kas sākotnēji pirms vēlēšanām un pēc vēlēšanām tika minēta: triju partiju - "Vienotība", "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS) un "Visu Latvijai - "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - koalīcija," skaidroja Kursīte.

PS domē vēl skatīšot šo jautājumu un politiķe cer, ka "PS izies ar kopēju viedokli un neatbalstīs koalīciju ar SC". Kursīte skaidroja, ka PS viņai esot domubiedri, tomēr esot arī, kas domā pretēji.

Čepāne savukārt norādīja, ka "līdz balsošanai ir ļoti tālu", taču viņas lēmums būšot atkarīgs no PS domes lēmuma. Politiķe uzsvēra, ka "domu daudzveidība veicina leģitīmu lēmumu pieņemšanu", piebilstot, ka "atsevišķu viedokļu esamība nav iemesls runāt par šķeltniecību, jo tas veicina partijā demokrātiju". Vienlaikus deputāte atzina, ka "mans personiskais viedoklis ir, ka labāka koalīcija ir tā, par kuru Dombrovskis runājis pašā sākumā".

"Tiešām skatīšos, ko teiks PS dome. Es neesmu nekāda dekabriste un neesmu nekāda šķeltniece," uzsvēra Čepāne.

Jau ziņots, ka, ja politisko partiju apvienība "Vienotība" veidos koalīciju ar apvienību "Saskaņas centrs" (SC), Ina Druviete ("Pilsoniskā savienība") par šādu valdību nebalsos.

Uz "Nozare.lv" jautājumu, vai viņa gadījumā, ja tiks veidota koalīcija ar SC, pametīs arī "Vienotības" frakciju, Druviete skaidroja, ka ļoti cer, ka līdz šādai iespējai nenonāks un ka tiks ņemti vērā viņas izteiktie apsvērumi un tiks izvēlēts optimālais koalīcijas modelis - "Vienotība", "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS) un "Visu Latvijai - "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

Druviete uzsvēra: "Par valdību ar SC nebalsošu, bet tālākais būs atkarīgs no potenciālās frakcijas biedru lēmuma".

Jau iepriekš Druviete norādījusi, ka vēlētāji ir tik pārliecinoši nobalsojuši par "Vienotību", lai pie varas nenāktu SC, tādēļ koalīcijas veidošana ar SC nav iespējama.

Līdz pirmdienas vakaram sadarbības koncepciju un koalīcijas modeli plāno atsevišķi izvērtēt arī "Vienotībā" ietilpstošās partijas - "Jaunais laiks" (JL), PS un "Sabiedrība citai politikai" (SCP). Minēto partiju līderi gan jau ir publiski pauduši atbalstu Dombrovska piedāvātajam četru partiju koalīcijai, kurā visi politiskie spēki darbotos vienlīdzīgas pozīcijās un strīdīgie jautājumi tiktu uz laiku "iesaldēti".

Jau ziņots, ka ceturtdien Dombrovskis nāca klajā ar paziņojumu, ka nākamo koalīciju Saeimā mēģinās izveidot no četriem politiskajiem spēkiem - "Vienotības", ZZS, SC un VL-TB/LNNK.

Partijām ir nosūtīts vienošanās projekts, par kuru politiskie spēki ir lūgti atbildi sniegt līdz pirmdienas, 18.oktobra, vakaram.

Ja izdotos izveidot Dombrovska iecerēto koalīciju, tai būtu 92 deputātu balsis Saeimā un opozīcijā atrastos tikai astoņi deputāti.