DP: vēlēšanu rezultātus pārbaudīs ilgi

Drošības policija (DP) šonedēļ sākusi kriminālprocesu par iespējamiem likumpārkāpumiem 10. Saeimas vēlēšanu rezultātu apkopošanā, kas saistīts ar plusiņu un svītrojumu skaitīšanu par deputātu kandidātiem Kurzemes vēlēšanu iecirknī Īvandē.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa Neatkarīgajai norāda, ka tā būs laikietilpīga pārbaude. Tāpat DP turpina pārbaudi par vēlēšanu rezultātu apkopošanu Ādažos.

Kļuvis zināms, ka Īvandes vēlēšanu iecirknī deputātu kandidātiem ievilkto plusu un svītrojumu skaitīšanas laikā neesot pieskaitīts viens svītrojums, tāpēc atšķīrušies reālie dati no tiem, kas bija ierakstīti protokolā. Ievadot balsošanas protokola datus Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) automatizētajā skaitīšanas sistēmā, tika sajaukti vietām dati par kandidātu svītrojumiem un plusiem, taču šo kļūmi iecirkņa locekļi labojuši.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (PLL) atklāja, ka minētais pārkāpums var ietekmēt no viena saraksta kandidējušo personu ievēlēšanu 10. Saeimā. Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka tieši Dz. Jaundžeikara pārstāvētajā politisko partiju apvienībā Par labu Latviju! Kurzemē kandidējušo deputātu vidū ir šāda varbūtība. CVK interneta mājaslapā publicētie dati liecina, ka nākamajā parlamentā ir iekļuvis bijušais pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, taču ar 20 punktu starpību no viņa atpaliek bijušais ģimenes lietu ministrs, pašreizējās Saeimas deputāts Ainars Baštiks.

DP pagājušajā nedēļā saņēma divus iesniegumus ar lūgumu izvērtēt, vai iecirkņu vēlēšanas komisiju rīcībā nav saskatāmas prettiesiskas darbības, pieļaujot neprecizitātes vēlēšanu balsu skaitīšanā. Tika sāktas pārbaudes. Iesniegumos nebija norādes par apjomīgu vēlēšanu rezultātu viltošanu.

"DP uzsāka divas pārbaudes – vienu Īvandē, otru Ādažos. Īvandes pārbaude ir pārtapusi par kriminālprocesu, savukārt Ādažos turpinās pārbaude. Pagaidām nevaram prognozēt, cik ilgu laiku prasīs šo lietu izmeklēšana," stāsta DP pārstāve.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais