Valdībā aicina gan "tēvzemiešus", gan "Saskaņas centru"

© f64

Apvienības "Vienotība" valde piedāvājusi par nākamajā valdības koalīcijā iekļauties gan nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"— "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, gan arī "Saskaņas centram".

Apvienības "Vienotība" pieteiktais premjera amata kandidāts Valdis Dombrovsis izteica cerību, ka abi diametrāli pretējus viedokļus pārstāvošie politiskie spēki varēs nolikt malā ambīcijas un piekrist kopējam darbam vienā valdībā. Gan tēvzemiešiem, gan SC atbilde par dalību koalīcijā būs jāsniedz līdz nākamās pirmdienas pulksten 17.

Jaunajā valdības koalīcijā darbosies arī Zaļo un zemnieku savienība.

"Nevajadzētu runāt par to, kur kādām partijām vajadzētu piekāpties, jārunā par to, kur var vienoties. Būtiskākās viedokļu atšķirības jānoliek malā," teica Dombrovskis.

Premjers arī norādīja, ka pagaidām nav runāts par iespējamo amatu sadali. Taujāts par to, vai pie šādas plašas koalīcijas nevajadzēs palielināt ministriju skaitu, lai visiem pietiktu amatu, Dombrovskis pieļāva, ka ministriju skaits drīzāk varētu tikt samazināts, kā piemēru minot Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrijas likvidēšanu.

Kristovskis žurnālistiem sacīja, ka viņš redzot iespējas strādāt šādā valdībā. Tiesa gan, šis modelis vēl esot jāizvērtē pašā "Pilsoniskajā savienībā" (PS), tāpat arī tiks lemts, ko darīt, ja no dalības atteiksies VL-TB/LNNK.

"Vienotībā" ietilpstošās partijas "Jaunais laiks" (JL) pārstāve Āboltiņa norādīja, ka šis esot vēsturisks brīdis, lai veidotu nacionāli vienotu valsti. "Politiķiem vajadzētu izmantot šo iespēju," viņa piebilda.

Savukārt "Vienotībā" ietilpstošās partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) līderis Aigars Štokenbergs sacīja, ka Latvijas sabiedrības uzdevums ir nevis risināt šauru problēmu loku, bet vienoties un kopā īstenot partiju izteiktos ambiciozos plānus.

Jau ziņots, ka šomēnes notikušajās Saeimas vēlēšanās vislielāko vēlētāju atbalstu saņēma Dombrovska pārstāvētā apvienība "Vienotība", kurā apvienojās partijas JL, PS un SCP. Dombrovskis uzņēmies nākamās valdības koalīcijas veidošanu un risina sarunas ar partijām par sadarbību un nākamajai valdībai veicamajiem darbiem.

"Vienotība" 10.Saeimā ieguvusi 33 deputātu mandātus, "Saskaņas centrs" (SC) - 29, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 22 mandātus, "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - astoņus mandātus, "Par labu Latviju" (PLL) arī ieguvusi astoņus mandātus. PLL jau ir paziņojusi, ka plāno atrasties "konstruktīvā opozīcijā".

Ja izdotos izveidot Dombrovska iecerēto koalīciju, tad tai būtu 92 deputātu balsis Saeimā.

Latvijā

Dzinēju trūkuma dēļ lidmašīnas paliek uz zemes, tāpēc tiek atcelti reisi, un nacionālā aviokompānija “airBaltic” cieš zaudējumus – tādu cēloņsakarību ķēdi atklājis “airBaltic” izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs Martins Gauss. Bet jau pirms diviem gadiem tapa zināms, ka aviokompānija pasūtījusi lidmašīnas ar garu mūžu nestrādājošiem dzinējiem. Bija iespējams prognozēt, ka tie visi ātri vien izies no ierindas.

Svarīgākais