Valdība nedrīkstēs uzņemties lielas finansiālās saistības bez parlamenta piekrišanas

Saeima šodien atbalstīja grozījumus likumā "Par budžetu un finanšu vadību", kas paredz noteikt - ja valdībai ir jāuzņemas būtiskas finansiālās saistības, nepieciešams Saeimas atbalsts.

Paredzēts, ka finanšu ministram Saeimai būs jāziņo par aizņēmumu, kura apjoms saimnieciskā gada laikā pārsniegs 20% no gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktā iekšzemes kopprodukta apjoma saimnieciskajā gadā, kā arī aizņēmumu, kura saņemšana un nosacījumi atzīstami par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu un skar nodokļu politikas īstenošanu, sociālās aizsardzības sistēmu vai citu likumdošanas ceļā izšķiramu jautājumu.

Finanšu ministrs būs tiesīgs valsts vārdā ņemt šo aizņēmumu, tikai pamatojoties uz likumu, kuru Saeima pieņems pēc minētā ziņojuma uzklausīšanas.

Latvijā

Dzinēju trūkuma dēļ lidmašīnas paliek uz zemes, tāpēc tiek atcelti reisi, un nacionālā aviokompānija “airBaltic” cieš zaudējumus – tādu cēloņsakarību ķēdi atklājis “airBaltic” izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs Martins Gauss. Bet jau pirms diviem gadiem tapa zināms, ka aviokompānija pasūtījusi lidmašīnas ar garu mūžu nestrādājošiem dzinējiem. Bija iespējams prognozēt, ka tie visi ātri vien izies no ierindas.

Svarīgākais