Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vienotība nevar izšķirties starp divām galējībām

Pēc ekspertu domām, apvienība Vienotība nonākusi visnotaļ neērtā situācijā: pirms vēlēšanām notikusī publiskā kašķēšanās ar Saskaņas centru liedzot Vienotībai veidot sadarbību ar kreisajiem, taču arī galēji labējo spēku aicināšana koalīcijā nākamajai valdībai var kļūt par milzīgu klupšanas akmeni.

Lai gan jau vairākkārt izskanējis, ka nākamo valdību veidos trīs līdzšinējās varas partijas – Vienotība, tēvzemieši un Zaļo un zemnieku savienība, koalīcijas izveide tomēr joprojām kavējas. Tam par iemeslu galvenokārt ir pašas Vienotības mētāšanās starp diviem vienlīdz neērtiem jautājumiem: vai un kā sadarboties ar Saskaņas centru; kā arī ko darīt ar jaunpienācējiem no partijas Visu Latvijai!, kuras iespējamā nonākšana koalīcijā jau radījusi neapmierinātību gan austrumu, gan rietumu kaimiņvalstīs.

Vēl jo sarežģītāku situāciju padara tas, ka arī pati Vienotība sastāv no vairākiem politiskajiem spēkiem, katram no kuriem ir savs viedoklis par sadarbību ar pretējos flangos esošo SC un tēvzemiešiem. Lai gan sākotnēji VL!-TB/LNNK iekļaušanās koalīcijā teju vai netika apšaubīta, tagad arvien biežāk no Vienotības tiek raidīti signāli, kas liek domāt par pretējo. Piemēram, bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks (SCP) vakar publiski paziņoja, ka VL!-TB/LNNK iekļaušana koalīcijā būs kā Ahilleja papēdis, kas nākotnē var pārvērsties par nopietnu viedokļu atšķiršanos kāda svarīga ārpolitikas lēmuma pieņemšanā.

VL līderis Raivis Dzintars gan uzskata, ka šobrīd tiekot meklēti dažādi iegansti, nevis pamatoti iemesli, kāpēc nesadarboties ar VL!. "Sākot jau ar pārmetumiem par to, ka vēlēšanu naktī esam dziedājuši nepareizās, respektīvi, leģionāru dziesmas, un beidzot ar pārmetumiem par mūsu Saeimas deputātu neprognozējamību vai niecīgo politisko pieredzi," sarunā ar Neatkarīgo klāstīja politiķis. "Tāpat varu apliecināt, ka tieši VL! ir visprognozējamākais spēks, kura nostāja izglītības, valodas, energoneatkarības jautājumos nemainās."

Tiesa, komentējot citu politisko spēku bažas par to, ka VL! nonākšana pozīcijā varētu sabojāt Latvijas attiecības ar Krieviju, R. Dzintars akcentēja: "Iespējams, mūsu līdzdarbība koalīcijā tik tiešām varētu īslaicīgi saasināt situāciju, taču es ieteiktu izvērtēt, kāda ir draudzīgo attiecību ar Krieviju cena? Vai tā ir suverēnas valsts cienīga rīcība – uzklausīt norādījumus, kuru partiju ņemt koalīcijā, bet kuru – ne?"

Vienotības neizlēmību R. Dzintars komentē atturīgi, vien norādot, ka "šajā apvienībā ir dažādi cilvēki, tostarp Visu Latvijai! draugi. Lai Vienotība pati tiek galā ar šo situāciju."

Politologs Filips Rajevskis akcentē, ka šā brīža apvienība VL!-TB/LNNK nebūt nav vairs tā pati partija, kas iepriekš. "Šķiet, Vienotība lieliski saprot, ka situācija ir radikāli mainījusies. Tie vairs nav vecie, labi zināmie tēvzemieši. Nedomāju, ka apvienības līderis Roberts Zīle var garantēt, ka viņš spēs ietekmēt Visu Latvijai! cilvēkus, ieliekot viņu izteicienus un rīcību kaut kādā rāmī," Vienotības vilcināšanos ar VL!-TB/LNNK iesaistīšanu koalīcijā skaidro eksperts. Tiesa, ne mazāk neērta, pēc F. Rajevska domām, Vienotībai ir arī tuvināšanās ar SC. "Priekšvēlēšanu laikā Vienotība sevi klaji pretnostatīja Saskaņas centram, pati saviem vēlētājiem uzburot ienaidnieka tēlu. Tagad Vienotībai ir jāmeklē atpakaļceļš, pierādot, ka velns, ko paši ir uzmālējuši, nemaz nav tik melns." Tieši klajā konfrontācija pirms vēlēšanām Vienotībai šobrīd liedzot aicināt SC koalīcijā – to, pēc politologa domām, Vienotības vēlētāji uzskatītu par nodevību. Taču sadarbība atsevišķa līguma formā Vienotības vēlētājiem varētu būt pieņemama.