Licencētā alkohola ražotnē policija atrod sintētisko narkotiku ražotni

Pagājušajā nedēļā kādā akciju sabiedrībā, kura nodarbojas ar alkohola ražošanu, policija atklājusi vērienīgu sintētisko narkotisko vielu ražotni.

Par to šodien preses konferencē pastāstīja Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšnieks Uģis Araks.

Aizdomās par šī nozieguma izdarīšanu pagaidām ir aizturētas trīs personas. Viena no tām ir šī uzņēmuma īpašnieks, otra persona slēgusi starptautiskus līgumus par iekārtu iegādi šai ražotnei, bet trešā persona tiek uzskatīta par parastu strādnieku. Policija uzskata, ka aizturēto personu loks varētu paplašināties, jo šī ražotne pēc apjoma un vērienīguma ir jāuzskata par īpašu un, lai ražotu šāda veida narkotiskās vielas, ir jābūt arī kādam ķīmiķim, jābūt arī nozieguma organizatoram.

Aizturētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - nodošana policijas uzraudzībā, kā arī uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā, sacīja Araks. Viens no aizturētajiem iepriekš bijis tiesāts par citiem noziegumiem.

Policija pārbaudes laikā ir izņēmusi iekārtas aptuveni 100 000 eiro (70 000 latu) vērtībā, kā arī pagaidām nenoskaidrotu vielu, kas nodota ekspertīzes veikšanai Latvijas Universitātes Organiskās sintēzes institūtam. Tikai pēc ekspertīzes paveikšanas varēs saprast, kāda viela šeit ražota.

Ekonomikas policijas pārvaldes (EPP) priekšnieks Gatis Gudermanis pastāstīja, ka 5.oktobrī tika veikta kārtējā pārbaude kādā alkohola ražotnē Ropažu novadā. Tās laikā atklāti ne vien pārkāpumi alkohola apritē, bet pavisam negaidīti tika atrasta rūpīgi noslēpta narkotisko vielu ražotne.

Araks sacīja, ka šī ražotne bija rūpīgi izveidota aiz sienas, ko savukārt nosedza skapji. Policijai bija nepieciešamas divas dienas, lai izvestu visas iekārtas un pārējās ar narkotiku ražotni saistītās mantas - kannas, mucas, kolbas, instrumentus utt. Šajā ražotnē policija atrada un nodeva ekspertīzei aptuveni 250 gramus jau sagatavotas vielas kristālus, kā arī 30 litrus kāda šķidruma, kas varētu būt pusfabrikāts narkotiku pagatavošanai. Policija savu atradumu dēvē par laboratoriju sintētisko vielu izgatavošanai.

Policija domā, ka gatavo produkciju bija plānots nogādāt uz Austrumiem, jo Latvijā tik liels tirgus nav.

Araks uzskata, ka šī ražotne ir darbojusies pietiekami ilgstoši, taču to vēl noskaidros lietas izmeklēšanas gaitā.

Latvijā šī ir līdz šim lielākā atklātā sintētisko vielu ražotne. Pēc ONAP Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieka Kārļa Dombrovska teiktā, līdz šim Latvijā sintētiskās narkotikas galvenokārt tika ievestas no Polijas, Lietuvas, Nīderlandes un Beļģijas, bet šī atklātā laboratorija liecina, ka arī Latvijā cilvēki bija gatavi paši sākt šo nelegālo nodarbi.

Araks par izgatavotās vielas kvalitāti vēl nevēlējās runāt, jo tiek gaidīti ekspertīžu rezultāti.

Minētajā uzņēmumā atklāta ne viena nelegāla narkotiku ražotne, bet arī būtiski pārkāpumi alkohola apritē. Gudermanis sacīja, ka pārbaudes laikā konstatētas nesakritības alkohola uzskaitē par 860 litriem. Šī informācija nodota arī Akcīzes pārvaldei. Arī šajā gadījumā ir sākts kriminālprocess.

Latvijā

No nākamā gada plānots noteikt fiksēto neapliekamo minimumu un paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrija (FM) sagatavotie grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli.