Noraida priekšlikumu vētrā cietušo mežu īpašniekus atbrīvot no nodokļa

Ministru kabineta komiteja šodien noraidīja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", kas paredzēja atbrīvot vētrā cietušo mežu īpašniekus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksāšanas par vētras radīto kokmateriālu realizāciju, tādējādi samazinot zaudējumus.

Kā jau ziņots, šā gada 8.augustā vētra nodarīja lielus postījumus Latvijas mežaudzēm. Valsts meža dienesta un "Latvijas valsts mežu" apkopotā informācija liecina, ka vienlaidus koku gāzumos, kur koki lauzti un gāzti, mežs nopostīts apmēram 1600 hektāros, no tiem privātajos mežos - vismaz 1000 hektāros, kas veido apmēram 300 000 kubikmetru kokmateriālu.

Lauztas koksnes kvalitāte un cena ir daudz zemāka par nebojātas koksnes cenu, turklāt vētras seku likvidēšana 1100 hektāru platībā nav iespējama divu nedēļu laikā. Tikmēr pēc šī perioda lietkoksne pilnībā zaudē savu kvalitāti, tāpēc vējgāzēs iegūto koksni iespējams realizēt tikai par malkas cenu. Saskaņā ar Latvijas Kokrūpniecības federācijas sniegto informāciju, vidējā lietkoksnes cena 2010.gada jūlijā bija 31 lats par kubikmetru, bet malkas cena - 14,3 lati par kubikmetru.

Lai daļēji samazinātu mežu īpašniekiem radītos zaudējumus, ZM rosināja atbrīvot vētrā cietušo mežu īpašniekus no IIN maksāšanas par vētras radīto kokmateriālu realizāciju.

Projekta izstrādē tika iesaistīta Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome, Zemnieku Saeima, Meža īpašnieku biedrība un Latvijas Kokrūpniecības federācija. Apzinot pašvaldību iesniegtos pieprasījumus līdzekļu neparedzētiem gadījumiem piešķiršanai, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija aprēķinājusi, ka kopumā 8.augusta vētras radīto zaudējumu novēršanai pašvaldībām nepieciešami 1,04 miljoni latu.

Latvijā

Valdībai būtu jāvienojas par vienotu pieeju, kādus pasākumus kāda līmeņa politiķi var apmeklēt, otrdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) sprieda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, komentējot Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalību Palestīnas iedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā.