Politisko apvienību lielākais izaicinājums — līderu personiskās ambīcijas

© f64

Ja politisko partiju apvienības "Vienotības" atsevišķi līderi būs iemācījušies un spējuši nolikt malās savas personīgās ambīcijas, apvienībai ir izredzes palikt par dominējošo spēku visas 10.Saeimas garumā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs Ivars Ījabs.

"Vienotības", kurā apvienojās partijas "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Sabiedrība citai politikai", spējas saglabāt savu dominējošo lomu parlamentā, galvenokārt, esot atkarīgas no tās spējas saglabāt savu vienotību.

""Vienotībā" ļoti daudziem ir milzīgi ego, kas iet pa priekšu apvienības politiķiem un īpaši politiķēm. Ceru, ka viņiem ir radusies sajēga un mācība no [Tautas partijas kādreizējā premjera Aigara] Kalvīša valdības laikā opozīcijā pavadītajiem gadiem, ka bez vajadzības un pamatota iemesla šķelties nav īpaši gudri," teica Ījabs.

Viņš pieļāva, ka vēlētāji ir piedevuši "Jaunā laika" (JL) sašķelšanos Kalvīša valdības laikā, kad no JL aizgāji vairāki tās līderi, piemēram, Sandra Kalniete un Kārlis Šadurskis, kas vēlāk izveidoja PS. Taču Ījaba skatījumā vēl vienu šķelšanos šajā politiskajā spēkā vēlētāji nepiedos.

"Jautājums par šķelšanos "Vienotībā" ir saistīts ar etniskajiem jautājumiem. Nešaubos, ka apvienības rindās ir daudz pragmatisku un ilgtermiņā domājošu politiķu, bet tur ir arī ekstrēmi noskaņoti nacionālisti, kuri labāk sēž opozīcijā, nekā nepieciešamības gadījumā sadarbojas ar Saskaņas centru (SC)," skaidroja politologs.

Viņš arī pieļāva, ka šajā Saeimas sasaukumā šķelties varētu arī līdzšinējais opozicionārs - SC, kas līdz šim bijis konsolidēts, jo tam nebija reālas iespējas tikt pie varas. "Ja SC būs iespēja piedalīties koalīcijā, visticamāk, būs arī šķelšanās. SC situācija ir ļoti līdzīga kā "Vienotībā", kur pragmatiskais gals, kas saistīts ar partijas vadību, bet ir arī ekstrēmi noskaņoti ļaudis," teica eksperts.

Pārsteigumus varot sagādāt arī apvienība "Par labu Latviju" (PLL), kura jau ir paziņojusi, ka plāno atrasties "konstruktīvā opozīcijā". Šajā gadījumā esot gaidāma nevis šķelšanās, bet gan mēģinājumi "pārpirkt" kādus deputātus no citām frakcijām. Ījabs atgādināja, ka jau 8.Saeimas laikā pieci Tautas saskaņas partijas (TSP) frakcijas deputāti pārgāja uz Šlesera vadīto Latvijas Pirmo partiju.

"Grūti iedomāties, kad un kā tas varētu notikt, bet Šleseram "pārpirkšanas" pieredze parlamentārajā darbībā jau ir. Ja būs iespēja izveidot valdību un pašam parullēt, zinot Šlesera apgriezienus un rīcībā esošos resursus, 8.Saeimas pieredze var atkārtoties," sacīja politologs, pieļaujot, ka "pārbēdzēji" varētu būt no SC.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās ir uzvarējusi apvienība "Vienotība", kurā apvienojās partijas "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai". "Vienotība" 10.Saeimā "Vienotība" ieguvusi 33 deputātu mandātus, SC - 29 mandātus, ZZS - 22 mandātus, VL-TB/LNNK - astoņus mandātus, "Par labu Latviju" (PLL) arī ieguvusi astoņus mandātus.

"Vienotības" pārstāvji jau iepriekš izteikušies, ka, visticamāk, koalīciju jaunajā Saeimā un valdību varētu veidot "Vienotība", ZZS un VL-TB/LNNK. Tomēr "Vienotība" par iespējamu sadarbību veic arī sarunas ar SC, neizslēdzot, ka SC varētu tikt piedāvāts kāda ministra amats. Pret to piesardzīgu attieksmi paudusi ZZS, savukārt pret SC iesaistīšanu klaji negatīvi noskaņoti ir VL-TB/LNNK pārstāvji. PLL jau ir paziņojusi, ka plāno atrasties "konstruktīvā opozīcijā".

Svarīgākais