Protestēs pret atkārtotu Mūrnieces iecelšanu iekšlietu ministra amatā

Partiju apvienība Vienotība apsver iespēju iekšlietu ministra amatu arī turpmākajos četros gados uzticēt līdzšinējai ministrei Lindai Mūrniecei.

Apvienības pārstāvis Dzintars Zaķis uzsver, ka šāda iespēja pastāv par spīti faktam, ka L. Mūrniece vēlēšanās saņēmusi daudz mīnusiņu. Arodbiedrības šādam risinājumam nepiekrīt un plāno protesta akcijas.

"Tā būs katastrofa! Šādu mēri kā ministre Mūrniece 21. gadsimtā mūsu valstī nedrīkst pieļaut!" sašutis saka Latvijas apvienotās policistu arodbiedrības prezidents Agris Sūna. Viņš zina stāstīt, ka kopš partijas Jaunais laiks uzvaras gan Vidzemes, gan Zemgales reģionu policijas pārvaldēs kārtībsargi pie pirmās izdevības pensionējas. "Ja koalīcijai nav speciālista, tad jāņem speciālists no malas, kuram rūp sistēma, nevis savs tēls. Pie mums tikko viesojās kolēģi no Holandes, un varu teikt, ka mēs esam Āfrikas līmenī," norāda arodbiedrības vadītājs. Viņš ir gatavs rīkot streikus un pat tiesāties, ja ministra krēslā atkārtoti virzīs L. Mūrnieci.

Arī Latvijas iekšlietu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Armands Augustāns ir skeptisks pret L. Mūrnieces kandidatūru. Viņš kā vienu no L. Mūrnieces trūkumiem min vājās komunikācijas iemaņas. "Tas nav dialogs, bet monologs. Viņa uzskata, ka var būt gan ministre, gan vadīt arodbiedrības. Mums bija lieli konflikti," saka A. Augustāns. Tomēr pretēji A. Sūnam viņš uzskata, ka ar piketiem vēlamais rezultāts netiks sasniegts. Proti, Latvijā iekšlietu darbinieki ir ļoti pasīvi, un bez lielas reklāmas kampaņas, kā tas noticis Lietuvā, ļaužu masas visticamāk neizdosies sapulcināt. Tomēr, ja kāda no arodbiedrībām rīkos masveida akciju, tajā piedalīsies arī A. Augustāna pārstāvētās arodbiedrības biedri.

Līdzīgās domās ir arī Neatkarīgās policistu arodbiedrības vadītājs Māris Bērziņš, kurš uzsver, ka "krīze būs vēl lielāka un agri vai vēlu, bet valdībai būs jāliek ministru krēslā profesionāļi, nevis politiķi". Pēc M. Bērziņa domām, iekšlietu sistēmā joprojām ir pārāk masīvs birokrātiskais aparāts un labot šo situāciju varētu vien krieviskās partijas.

Visu arodbiedrību pārstāvji uzsver, ka ministra krēslā jābūt profesionālim, kuram ikdienā ir cieša saskare ar iekšlietu jautājumiem. Konkrētas personālijas netiek minētas, vienīgi A. Augustāns kā vienu iespējamajiem L. Mūrnieces sekotājiem min sevi. Arodbiedrību pārstāvji piedāvā uz ministra posteni rīkot atklātu konkursu.

L. Mūrniece neatklāj, vai ir saņēmusi oficiālu piedāvājumu arī turpmāk pildīt ministres pienākumus. Viņa norāda, ka šis jautājums būs jāuzdod nākamajam premjeram. Centrālās vērtēšanu komisijas provizoriskie dati liecina, ka L. Mūrniece 10. Saeimas vēlēšanās saņēmusi 14 197 plusus, bet svītrota 12 798 reizes.

Pagaidām vēl nav zināmi konkrēti datumi, kad varētu notikt piketi. A. Sūna pieļauj, ka tie tiks organizēti pirms jaunās valdības veidošanas.

Svarīgākais