Par tēriņu samazinājumiem valdība spriedīs pēc tam, kad ministrijas iesniegs ierosinājumu vērtējumus

Tikai saņemot atbildīgo ministriju vērtējumus, tiks spriests par iespēju izmantot Pasaules Bankas ieteikumus darbā pie nākamā gada valsts budžeta, norādījis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETA uzsvēra, ka PB ir sniegusi savus ieteikumus un tikai tad, kad tos būs izvērtējušas atbildīgās ministrijas un devušas savu vērtējumu, tiks spriests par iespējamu tālāko virzību. Šie esot tikai vieni no iespējamajiem darba virzieniem budžeta sagatavošanā.

Jau ziņots, ka Latvijas valdībai darbā pie 2011.gada valsts budžeta izdevumu mazināšanas būs jāizšķiras, vai īstenot Pasaules Bankas (PB) sagatavotos ieteikumus sociālajā, veselības un izglītības jomā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie, iespējams, PB gala ziņojuma dokumenti, kas iesniegti valdībai.

Piemēram, apjomīgajā dokumentā PB norāda, ka iespējas gūt plānotos ietaupījumus saistītas ar izdevumu samazināšanu pensijām, nodrošinot valsts administrācijas reformas.

PB norāda, ka tūlītējus ietaupījumus varētu gūt, veicot plānotus pasākumus, lai atgūtu vismaz daļu no izmaksātajām lielajām pensijām, aizsargājot vismazākās pensijas.

Viens no variantiem paredz no 165 latiem uz 80 latiem samazināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu pensijām, kas dotu 85 miljonu latu ietaupījumu budžetā. Otrs variants paredz samazinājumu līdz 140 latiem, kas dotu 24 miljonu latu ietaupījumu.

Tādējādi šie ierosinātie pasākumi būtu pretēji pērn valdības pieņemtajam lēmumam samazināt pensijas neatkarīgi no to apjoma un iedzīvotāju vecuma, netīši sodot pensionārus, kuri izvēlējās strādāt, norāda PB.

Vēl viens ierosinājums, kā varētu ietaupīt 120 miljonus latu, ir pensijām virs 140 latiem mērķtiecīgi atcelt piemaksas, kas pienākas par darba stāžu līdz 1996.gadam, kas patlaban ir papildus 0,7 lati par katru nostrādāto gadu. Tāpat piedāvāts veikt pensiju indeksāciju, paredzot gan inflācijas, gan deflācijas rādītājus.

PB arī ierosina, ka, sākot no 2015.gada janvāra, Latvijā varētu tikt palielināts pensionēšanās vecums, lai arī ietaupījums no tā varētu tikt gūts tikai vidējā termiņā. Banka skaidro, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana pirms 2015.gada janvāra, iespējams, pasteidzinātu cilvēkus pensionēties, tādējādi destabilizējot valsts sociālā nodrošinājuma budžetu.

Dokumenti liecina arī par citiem ierosinājumiem vairākās jomās.

Latvijā

Latvijas vīriešu basketbola izlases pretiniece Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra pusfinālā Kamerūna ir ļoti neērta un neparedzama komanda, sarunā ar aģentūru LETA secināja valstsvienības uzbrucējs Rodions Kurucs.

Svarīgākais