Samazinājumi budžetā būs arī sociālajā jomā

Labklājības ministrija (LM) ir sākusi darbu pie nākamā gada budžeta, taču, kā apgalvo ministrijas ierēdņi, pabalstu vai pensiju jomā neko nav paredzēts ierobežot. Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka arī sociālo jomu skars samazinājums.

LM Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece apstiprināja, ka LM ir sākusi darbu pie nākamā gada budžeta veidošanas, ir zināms arī bāzes izdevumu apmērs, un tā ietvaros nav paredzēts atcelt vai samazināt pabalstus. Naudas apjoms, kas tiek plānots, ir apmēram tāds pats kā šogad, nelielas izmaiņas varētu būt, ņemot vērā faktu, ka samazinājies vecāku pabalsta saņēmēju skaits (tas izskaidrojams ar dzimstības kritumu pēdējos divos gados).

Zināms, ka Finanšu ministrija (FM) strādā pie izmaiņām otrajā pensiju līmenī. Šogad otrajam pensiju līmenim novirza 2 % no personas veiktajām sociālajām iemaksām, taču nākamgad saskaņā ar likumu tiem jābūt četriem procentiem. Valdības gaiteņos apspriež ideju pensiju līmenim novirzīt mazāku daļu sociālo iemaksu, piemēram, 1 % vai nenovirzīt neko. Ietaupījums, kas tādā veidā rastos valsts budžetam, tiek rēķināts: viens procents – 28 miljoni latu, tātad, ja nākamgad četru procentu vietā ir nulle, tad budžetam tas varētu nozīmēt 112 miljonu latu ietaupījumu. Tā kā šī nauda ir cilvēku sociālās iemaksas, tā paliktu sociālajā budžetā un tiktu pieskaitīta pirmajam pensiju līmenim.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija aktualizē jautājumu: cik lielu zaudējumu iemaksu pārtraukšana otrajā pensiju līmenī var nodarīt nākotnes pensijām, kuras aprēķinās pēc desmit, 20 vai 30 gadiem. Deputāti uzskata, ka šajā jautājumā varētu rīkot publisku diskusiju.

Tajā pašā laikā LM atzīst, ka pagaidām nestrādā ne pie viena no tiem uzdevumiem, kuri iekļauti koncepcijā par sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitāti ilgtermiņā, jo koncepcija vēl nav apstiprināta valdībā un nav dots uzdevums izstrādāt konkrētus priekšlikumus.

LM atklāj, ka FM ne informē, ne prasa kādus aprēķinus, analīzi par iespējamām izmaiņām, piemēram, pensiju jomā – jau vairākus mēnešus tiek runāts, ka, iespējams, finansisti vienā no budžeta konsolidācijas variantiem plāno samazināt pensiju neapliekamo minimumu no 165 līdz 80 latiem.

Lai gan minētajā koncepcijā viens no priekšlikumiem ir pārcelt pensiju piemaksu un vecāku pabalstu izmaksu (gadā kopā aptuveni 210 miljoni latu) no sociālā uz pamata budžetu, pagaidām par to plašāku diskusiju nav bijis.

***

SOCIĀLĀ BUDŽETA SITUĀCIJA

Līdz šāgada septembrim deficīts bija 302 miljoni latu

Šogad tas plānots 354 miljoni latu

Tas tiek segts no iepriekšējo gadu uzkrājuma

Sociālā budžeta naudas atlikums (miljonos latu)

2010. gada janvārī 736,4

2010. gada augustā 473,9

***

PROGNOZES

2011. gada 1. janvārī sociālā budžeta atlikums būs 382,9 miljoni latu

2012. gada 1. janvārī atlikuma vairs nebūs, bet būs deficīts 444,6 miljoni latu

Avots: Labklājības ministrija

Svarīgākais