Neievēlētie deputāti skumt nedomā

Aizejošās 9. Saeimas deputāti, kuri kandidēja arī uz nākamo parlamentu, bet netika, par Jēkaba ielas 11. nama pamešanu nesatraucas, jo pēc 2. novembra, kad beigsies šā sasaukuma pilnvaru termiņš, daļa aizejošo tautas kalpu plāno pievērsties profesionālu iemaņu realizēšanai vai pelnītās atpūtas baudīšanai.

Deputāti nepauž nožēlu par vēlētāju izvēli.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Imants Kalniņš, kurš Saeimā bijis gandrīz 20 gadu, pēc novembra sākuma plāno pievērsties septītās simfonijas turpināšanai un gatavosies nākamgad paredzētajām Imanta dienām. "Kaut arī gribētos, skaidrs ir tas, ka pilnībā no politikas atiet nevarēšu," Neatkarīgajai stāsta komponists I. Kalniņš un uz jautājumu par konkrētiem nākotnes plāniem atbild, ka "tas ir līdzīgi kā dziesmā – jo nākotni paredzēt mums nav lemts, nav lemts. Es esmu pietiekami redzama persona Latvijas politikā un turpināšu paust savu viedokli. Nekur nepazudīšu. Cik spēšu, palīdzēšu ZZS".

Baudīs dzīvi

Mierīgu dzīvesveidu plāno arī Vaira Paegle (Pilsoniskā savienība), kura vēlēšanās uzrādīja lieliskus rezultātus, spējot pacelties no sarakstā piešķirtās 25. vietas uz desmito, tomēr palika uzreiz aiz svītras un parlamentā neiekļuva. Iespējams, sadalot ministru krēslus, viņa varētu iegūt deputāta vietu, taču tas viņai vairs nav pašmērķis, jo Saeimā ir darbojusies pēdējos trīs sasaukumus.

"Braukšu uz ASV, Konektikutu, un baudīšu dzīvi, pelnītu atpūtu. Biju jau tam sagatavojusies, ka mani neievēlēs, tāpēc tas nav pārsteigums," teic deputāte. Viņa priecājas, ka turpmāk vasarās varēs atgriezties Latvijā, jo Kurzemē jūras krastā ir īpašums. "Baudīšu skatu, kā peld gulbji. Esmu labi nodrošināta un jūtu līdzi tiem, kuri cerēja uz vietām Saeimā. Mani gandarī tas, ka parlamentā varēju aktīvi darboties ārpolitikā, taču par iekšpolitiku gan nejūtos gandarīta. Es redzēju, ka iekšpolitikā nevarēja neko mainīt, bet vēlu, lai tiem, kas nāks manā vietā, to izdotos mainīt," novēl V. Paegle.

Beidzot atpūtīsies

Arī tēvzemietis Juris Dobelis stāsta, ka atpūtīsies. Viņš vairs neesot "jauneklis, bet gan 70 gadu vecs vīrietis, un jau ir nodzīvoti vairāki gadi virs vidējā latviešu vīriešu dzīves ilguma. Vienīgais, ko vēlos, lai Dieviņš dod labu veselību, pats meklēšu, kur varēšu atrast spēka pielikšanas punktu". Pagaidām viņam nav skaidra redzējuma, ko turpmāk darīs, kā viens no variantiem brīvajā laikā tiek apsvērta iespēja palīdzēt sievai dārza darbos. "Kopumā jūtos diezgan omulīgi. Ja kādam nopietni vajadzēs manu padomu, esmu gatavs nopietnai sadarbībai, bet tagad labprāt atpūtīšos," teic J. Dobelis un kā tuvāko brīvprātīgo darbu viņš apņēmies cītīgi sekot jaunās valdības tapšanai. "Tas labi parādīs, cik nopietna ir šī koalīcija, cik nopietni tā attiecas pret budžeta pieņemšanu. Tāpat būs iespēja labi redzēt, cik liela būs cilvēku varaskāre un alkatība par ministru krēsliem," ir pārliecināts politiķis ar pieredzi četru parlamentu sasaukumos.

Fotografēs un dziedās

Vēlētāju nežēlastībā 2. oktobrī krita bijušais zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS), kura vārds Latgalē ZZS sarakstā svītrots visvairāk – 5175 reizes. Viņam pašlaik neesot nekādu plānu, tāpēc līdz jauna darba atrašanai pievērsīsies savam hobijam – fotografēšanai. "Ļoti aktīvi darbu nemeklēšu. Iespējams, kādu laiku atpūtīšos, taču skaidrs, ka rokas klēpī salicis nesēdēšu," norāda M. Roze.

Viņa partijas biedrs Viktors Ščerbatihs bija otrs visvairāk svītrotais vārds Latgalē. Arī svarcēlājs nākamajā Saeimā nav iekļuvis, un viņš norāda, ka turpmāk nodarbosies tikai ar svaru cilāšanu.

Savukārt Tautas partijas (TP) pārstāvis Vents Armands Krauklis ar prieku stāsta, ka otrdien viņam ar Bumerangu bijis lielisks koncerts Alūksnē un turpmāk varēs pievērsties muzicēšanai. "Nākamais koncerts gan nebūs tik drīz – tas būs 31. oktobrī Salaspilī. Taču pēc 2. novembra kādu brīdi atpūtīšos, jo ir bijis saspringts darbs."

Meklē darbu

Sakāvi vēlēšanās piedzīvojusi kādreizējā Latvijas ceļa gvarde. Karina Pētersone un bijušais Rīgas mērs Andris Bērziņš pēc 2. oktobra vairs nebūs tautas kalpi. K. Pētersone pagaidām par nāktoni nerunā, savukārt A. Bērziņš atklāti pasaka: "Esmu atvērts visiem iespējamiem darba piedāvājumiem. Plāna B nav. Tā arī uzrakstiet, ka meklēju darbu."

Arī TP biedrs Kārlis Leiškalns uzsver, ka viņam nekādu plānu nākotnē nav, jo vienīgais darbs Latvijas Ostu asociācijā ir zemu atalgots un nekādu guvumu nedod, taču viņam ir vērā ņemami secinājumi par šīm vēlēšanām. "Šīs vēlēšanas pierādīja, ka esošie deputāti ir zaudējuši uzticību. Protams, ka ir neliels morāls negandarījums par rezultātiem. Man nebija ilūziju, ka ievēlēs, līdz ar to nav vilšanās," saka K. Leiškalns, kurš jokodams piesauc vecumu, jo aiz kalniem nav pensionāra dzīve. "Makšķerēšana, sēņošana. Man draugi vaicā, kā iet? Es atbildu – uz labo pusi. Un kas ir labā puse – tā uz smilšu kalniņu," ironizē politiķis.

Būs kompensācija

Visi 10. Saeimā neievēlētie esošā parlamenta deputāti saņems pabalstus, kā to paredz Kārtības ruļļa 13. panta nosacījumi. Šā panta otrā daļa teic, ka deputāts, kura mandāts izbeidzas līdz ar Saeimas pilnvaru izbeigšanos, ja viņš nav ievēlēts nākamajā Saeimā, saņem vienreizēju pabalstu triju vidējo mēnešalgu apmērā. Saeimas deputāta alga no 2009. gada 1. jūlija ir 986 lati mēnesī, un tas nozīmē, ka šis pabalsts būs 2958 lati. Kopumā Saeimas budžetā pabalstu izmaksām rezervēti 293 160 latu.

Latvijā

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais