Latvija gaida skaitīšanas rezultātus

Šodien notiekošajās 10. Saeimas vēlēšanās strādās 109 novadu vēlēšanu komisijas, deviņu republikas pilsētu vēlēšanu komisijas un 1013 vēlēšanu iecirkņu komisijas. Vēlēšanu sarīkošanā būs iesaistīti gandrīz 10 000 darbinieku.

Vēlētāji savas balsis var atdot par 13 partijām un to apvienībām, kuras pārstāv 1235 kandidāti, tostarp 87 pašreiz parlamentā strādājoši politiķi.

Saeimas vēlēšanas norisinās piecos vēlēšanu apgabalos – Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Zemgalē un Kurzemē. No katra apgabala parlamentā tiks ievēlēts noteikts skaits deputātu: Rīgas vēlēšanu apgabalā ir 29 deputātu vietas, Vidzemē – 27, Latgales vēlēšanu apgabalā – 16, Zemgalē – 15 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 13 deputātu vietas.

Balsu skaitīšana sāksies uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas, t. i., pēc pulksten 20. Vispirms tiks noslēgti balsotāju saraksti un saskaitīti sarakstos iekļautie vēlētāji. Tad pa vienai tiks atvērtas vēlēšanu kastes un saskaitītas derīgās vēlēšanu aploksnes, nosakot, cik balsotāju piedalījušies 10. Saeimas vēlēšanās. Pēc tam tiks skaitītas derīgās vēlēšanu zīmes jeb par kandidātu sarakstiem nodotās balsis. Savukārt par deputātu kandidātiem nodotās balsis jeb atzīmes vēlēšanu zīmēs tiks skaitītas pēc pārtraukuma – parasti nākamajā dienā pēc vēlēšanām.

Galīgos vēlēšanu rezultātus Centrālā vēlēšanu komisija apkopos un paziņos divu nedēļu laikā, kad saņems un pārbaudīs visu vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas protokolus. Tikmēr pilnīgie vēlēšanu rezultāti sešu mēnešu laikā apkopojami un publicējami atsevišķā izdevumā, kas ir brīvi pieejams valsts bibliotēkās. Vēlēšanu rezultātus CVK publicē arī interneta mājaslapā.

Svarīgākais