Cimdars: Vēlēšanu komisijas ir gatavas 10.Saeimas vēlēšanām

© f64

Vēlēšanu komisijas ir gatavas 10.Saeimas vēlēšanām, šodien preses konferencē apliecināja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

10.Saeimas vēlēšanas nodrošinās CVK, 109 novadu vēlēšanu komisijas, deviņu republikas pilsētu vēlēšanu komisijas un 1013 vēlēšanu iecirkņu komisijas. Vēlēšanu sarīkošanā būs iesaistīti gandrīz 10 000 vēlēšanu komisiju locekļu un darbinieku.

Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no plkst.7 līdz 20.

Vēlētāji balsošanai var izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirkni Latvijā vai ārvalstīs. Pavisam 10.Saeimas vēlēšanās ir izveidoti 1013 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 949 vēlēšanu iecirkņi atrodas Latvijā, bet 64 vēlēšanu iecirkņi - ārvalstīs. Ārzemēs nobalsot gan varēs tikai 63 iecirkņos, jo Jaunzēlandē notikušās zemestrīces dēļ Kraistčērčā izsludināta ārkārtas situācija, tāpēc tur tiks tikai saskaitītas pasta balsojumā nodotās balsis.

Parlamenta vēlēšanas Latvijā norisinās piecos vēlēšanu apgabalos - Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē. Rīgas vēlēšanu apgabalā ietilpst arī vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs.

No katra vēlēšanu apgabala parlamentā ievēlams noteikts skaits deputātu, kas kopā veido 100. 10.Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā ir 29 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 27, Latgales vēlēšanu apgabalā - 16, Zemgales vēlēšanu apgabalā - 15 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 13 deputātu vietas.

10.Saeimas vēlēšanām ir reģistrēti 13 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti ar 1234 deputātu kandidātiem. Katrs deputāta kandidāts 10.Saeimas vēlēšanās drīkst kandidēt tikai vienā vēlēšanu apgabalā.

Balsstiesības parlamenta vēlēšanās ir tikai Latvijas pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma. Tiesības kandidēt parlamenta vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, sākot no 21 gada.

Pēc Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra datiem Latvijā četrus mēnešus pirms vēlēšanām, 1.jūnijā, bija reģistrēts 1 532 851 vēlētājs.

Pirmo reizi Saeimas vēlēšanās cietumos varēs balsot ieslodzītie, kuri ir Latvijas pilsoņi un ir izteikuši tādu vēlēšanos.

Parlamenta vēlēšanas tiek finansētas no valsts budžeta. 10.Saeimas vēlēšanu sarīkošanai no valsts budžeta ir piešķirti 2 153 950 lati jeb 1,41 lats uz katru vēlētāju.

10.Saeimas vēlēšanām CVK sagatavojusi 1 779 500 komplektus vēlēšanu zīmju, 1 650 000 eksemplāru vēlēšanu aplokšņu, 67 000 plakātu un informatīvo lapu, 16 000 brošūru un 42 100 veidlapas un uzlīmes.

Kā paskaidroja Cimdars, nav bažu, ka ārzemēs varētu pietrūkt vēlēšanu aplokšņu vai vēlēšanu zīmju, ja pēkšņi balsot tajos ieradās lielāks vēlētāju skaits, nekā tiek plānots. Uz vēlēšanu iecirkņiem ārzemēs ir nosūtītas vēlēšanu zīmes arī pdf formātā, kuras vajadzības gadījumā varēs izdrukāt. Savukārt aploksnes varēs nopirkt tuvākajā kancelejas preču tirgotavā, uzdrukāt uz tām uzrakstu "10.Saeimas vēlēšanas" un apzīmogot ar vēlēšanu iecirkņa zīmogu.

Svarīgākais