Tiesa pilnībā attaisno bijušo KNAB izmeklētāju Bodi

© Ojārs Lūsis

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta šodien atcēla Rīgas apgabaltiesas notiesājošo spriedumu un pilnībā attaisnoja par valsts noslēpuma izpaušanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēto bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāju Ilmāru Bodi.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa, izskatot Bodes lietu pirmajā instancē, apsūdzēto atzina par vainīgu pēc diviem Krimināllikuma (KL) pantiem - par apzinātu valsts noslēpuma izpaušanu un par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tiesa toreiz Bodem piesprieda naudassodu 80 minimālo mēnešalgu (12 800 latu) apmērā, kā arī trīs gadu aizliegumu kandidēt Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanās. Tāpat apsūdzētajam uz trim gadiem tika atņemtas tiesības strādāt tādos amatos, kuros varētu būt pieejama valsts noslēpumu un komercnoslēpumu saturoša informācija.

Savukārt šodien, izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Krimināllietu tiesu palāta atcēla Rīgas apgabaltiesas 2008.gada 24.novembra notiesājošo spriedumu un attaisnoja Bodi pēc abiem viņam inkriminētajiem KL pantiem. Tiesa arī atcēla Bodem piemēroto drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts.

Apelācijas instances tiesas motivācija Bodes atzīšanai par nevainīgu taps zināma 21.oktobrī, kad būs pieejams pilns šodien pasludinātā sprieduma teksts. Pēc tam desmit dienu laikā to būs iespējams pārsūdzēt.

Kā aģentūrai LETA pēc tiesas nolēmuma pasludināšanas sacīja prokurors, par šodienas spriedumu, visticamāk, tiks iesniegts kasācijas protests. Acīmredzot apelācijas instances tiesa nav saskatījusi pietiekami daudz pierādījumu Bodes atzīšanai par vainīgu vai arī viņa darbībās nav konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs, pieļāva prokurors, taču tie ir tikai minējumi. Ar Bodes attaisnošanas motīviem prokurors varēs iepazīties tad, kad saņems pilna sprieduma tekstu, un pēc tam arī tiks pieņemts lēmums, vai par šo spriedumu iesniegt kasācijas protestu.

Kā ziņots, pirmās instances notiesājošo spriedumu prokuratūra neapstrīdēja, taču apelācijas sūdzības bija iesniedzis gan pats Bode, gan viņa advokāts Jānis Grīnbergs.

LETA jau ziņoja, ka Bode savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos neatzīst.

Prokuratūras ieskatā apsūdzētais esot izpaudis ziņas par sāktiem operatīviem pasākumiem - par telefona sarunu noklausīšanos pret toreizējo Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Irēnu Poļikarpovu.

Tāpat Bode apsūdzēts par ziņu izpaušanu Poļikarpovai saistībā ar kādu slepenu dokumentu, kas uz šo tiesnesi attiecies. Dokumenta saturs Bodem kļuvis zināms saistībā ar darbu, tā nodarot ievērojamu kaitējumu valsts pārvaldības un tiesiskās kārtības nostiprināšanas interesēm, norāda prokuratūra.

2007.gada marta vidū Bode no darba KNAB tika atbrīvots. Tam par pamatu bija Satversmes aizsardzības biroja liegums pieejai valsts noslēpumiem.

Latvijā

Jūrmalā ir pabeigti būvdarbi Dzintaru dzelzceļa pārvada labajā pusē virzienā no Rīgas uz Majoriem, bet no šodienas būvdarbi tiks sākti pārvada kreisajā pusē virzienā uz Rīgu, nosakot jaunus satiksmes ierobežojumus, informē pašvaldība.

Svarīgākais