Pēdējā brīdī atceļ zviedru finanšu ministra vizīti Latvijā

Šonedēļ Latvijā bija plānota Zviedrijas finanšu ministra Andersa Borga vizīte, taču premjera Valda Dobrovska (JL) birojs to pēdējā brīdī noraidījis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Iecerētā vizīte tikusi panākta Latvijas un Zviedrijas ārlietu ministru diplomātisko pūliņu rezultātā. Tostarp būtiska loma esot bijusi Latvijas ārlietu ministra Aivja Roņa izteiktajai kritikai par Zviedrijas valdības solidaritātes trūkumu Latvijas finanšu krīzes situācijā un izvirzītajiem priekšlikumiem par valdību darba grupas veidošanu ciešākas ekonomiskās sadarbības veicināšanai.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts šonedēļ savā blogā norādījis, ka Stokholmai un Rīgai ir daudz runājamā par spēcīgāku ekonomisko attīstību reģionā. Iespējams, šādi viņš gatavoja pozitīvu augsni plānotajai Borga vizītei, aģentūrai LETA pastāstīja kāda valdībai tuvu stāvoša persona.

Atsaucoties uz nesenu sarunu ar Roni, aģentūras LETA informācijas avots stāstīja, ka ārlietu ministrs ir sašutis par to, ka plānoto vizīti pēdējā brīdī noraidījis Latvijas premjera birojs, acīmredzot aizbildinoties ar iekšpolitiskiem apsvērumiem.

Ārlietu ministrs esot paudis neizpratni, ka iekšpolitika Dombrovskim tuvo cilvēku izpratnē "dominē pār ilgtermiņa interesēm ārpolitikā un ekonomikā".

Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETA gan uzsvēra, ka zviedru finanšu ministra vizīte nav noraidīta. Pirmsvēlēšanu nedēļā valdības vadītājam bijusi ļoti saspringta darba kārtība, tāpēc arī esot piedāvāts šo vizīti noorganizēt kaut kad pēc Saeimas vēlēšanām.

Savukārt Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā aģentūrai LETA vispār atteicās komentēt šo jautājumu, norādot, ka nekādu komentāru nebūs.