Pēc mēneša sāksies deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Rojas un Mērsraga pašvaldību vēlēšanām

Pēc mēneša sāksies deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Rojas un Mērsraga pašvaldību vēlēšanām. Sarakstus varēs iesniegt no 29.oktobra līdz 8.novembrim Rojas novada vēlēšanu komisijai, - liecina informācija Centrālās vēlēšanu komisijas mājas apā.

Vēlēšanas notiks pašreizējā Rojas novada teritoriālajās vienībās - Rojas pagastā un Mērsraga pagastā. Rojas pagastā būs izveidoti četri vēlēšanu iecirkņi, bet Mērsragā - viens vēlēšanu iecirknis.

Pašvaldību vēlēšanas Rojā un Mērsragā notiks šī gada 18.decembrī, kad vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 22. Vēlētāji, kuri kādu iemeslu dēļ nevarēs piedalīties vēlēšanās 18.decembrī, no 15.decembra līdz 17.decembrim varēs izmantot iespēju nobalsot iepriekš.

Līdz 17.novembrim vēlētāji pa pastu no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) saņems informāciju, kura vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā viņi iekļauti.

Tiesības piedalīties Rojas novada domes vēlēšanās un Mērsraga novada domes vēlēšanās būs tiem Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuriem 90 dienas pirms vēlēšanu dienas bija reģistrēta dzīvesvieta attiecīgi Rojas pagastā vai Mērsraga pagastā, ka arī tiem vēlētājiem, kuriem attiecīgajās administratīvajās teritorijās pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Iepriekšējās Rojas novada domes vēlēšanās 2009.gadā bija iesniegti seši deputātu kandidātu saraksti.

Jaunizveidotā Mērsraga novada domes vēlēšanās šī gada 18.decembrī, iespējams, varētu piedalīties deputātu kandidāti no diviem sarakstiem, aģentūru LETA iepriekš informēja viens no Mērsraga atdalīšanās iniciatoriem, no Mērsraga ievēlētais Rojas novada domes deputāts Lauris Karlsons.

Visdrīzāk, Mērsragā nekandidēs politiskās partijas, bet tiks veidotas vēlētāju apvienības, prognozēja Karlsons, kurš apliecināja arī savu vēlmi un gatavību kandidēt Mērsraga novada domes vēlēšanās. Pašlaik Rojas novada domē ievēlēti seši deputāti no Mērsraga, un, pēc Karlsona rīcībā esošās informācijas, pieci no viņiem plāno startēt Mērsraga novada domes vēlēšanās, bet sesto deputāti, kura izteikusies, ka vairs nevēlētos kandidēt, Karlsons tomēr vēl cerot pierunāt.

Jaunizveidotā Mērsraga novada administrācija varēs strādāt telpās, kur pašlaik atrodas Mērsraga pagasta pārvalde, bet domes sēžu vajadzībām varētu izmantot kultūras nama vai Biznesa centra plašās telpas, uzskata Karlsons.

Iespējams, uz Mērsragu varētu aicināt atpakaļ administrācijas darbiniekus, kuri pēc Rojas un Mērsraga apvienošanas vienā novadā devās strādāt uz Roju, prāto Karlsons, piebilstot, ka iedzīvotāji tikpat kā neizjutīs izmaiņas pašvaldības administratīvajā darbā.

Kā ziņots, parlaments likumu "Par Rojas novada sadalīšanu un jaunizveidoto novadu darbības sākšanu" pieņēma 16.septembrī.

Likums paredz, ka Rojas un Mērsraga novada domju vēlēšanas notiks 18.decembrī un visus izdevumus segs pašvaldība.

Jaunievēlēto Rojas un Mērsraga novadu deputātu pilnvaras izbeigsies ar brīdi, kad uz pirmo sēdi sanāks 2013.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā attiecīgā novada dome.

Saeima arī likumā "Par Rojas novada sadalīšanu un jaunizveidoto novadu darbības sākšanu" nolēma saīsināt vēlētāju reģistra likumā noteiktos termiņus, paredzot, ka vēlētāju reģistrs ir jāveido nevis 120 dienas pirms vēlēšanām, bet 75 dienas.

Likums arī noteic, ka jaunievēlēto Rojas novada domi un Mērsraga novada domi uz pirmo sēdi sasauc likumā noteiktajā kārtībā un termiņā, bet ne agrāk par 2011.gada 3.janvāri. Abas jaunievēlētās domes uz pirmo sēdi sasaucamas un sanāk vienā dienā.

Līdz brīdim, kad uz sēdi sanāk katra jaunievēlētā dome, turpina darboties 2009.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā Rojas novada dome un abās administratīvajās teritorijās ir spēkā tās izdotie tiesību akti.

Rojas novada domei līdz 1.novembrim ir jāpieņem Rojas novada pašvaldības reorganizācijas plāns, paredzot tajā mantas, finanšu līdzekļu, tiesību un saistību sadali, pēc iespējas ņemot vērā teritoriālo principu. Ja šāds plāns netiks pieņemts, Ministru kabinets izdos noteikumus par Rojas novada pašvaldības reorganizāciju.

Jaunizveidotās Rojas un Mērsraga pašvaldības darbosies tajās administratīvajās teritorijās, kurās tās darbojās līdz Rojas novada pašvaldības darbības sākšanai 2008.gada 14.jūlijā.

Abām jaunievēlētajām domēm triju mēnešu laikā pēc pirmās sēdes būs jāizvērtē līdz to darbības sākšanai pieņemtie Rojas novada domes saistošie noteikumi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.