Arī skolotāju arodbiedrība piketēs pie valdības ēkas

Lai protestētu pret pārlieku bargiem taupības pasākumiem Latvijā, pret nedrošu darbu un bezdarbu, pret nabadzību, pret sociālo regresu un atstumtību, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) piedalīsies Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) rīkotā protesta akcijā "Nē - bargai taupībai! Jā - izaugsmei!", kas notiks jau rīt pie Ministru kabineta.

LIZDA kategoriski iestājas pret vēl bargākiem taupības pasākumiem Latvijā, kas izglītības un zinātnes jau tā "savilkto jostu" varētu likt savilkt vēl ciešāk. Tādēļ izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība šī gada 29.septembrī pievienosies tiem tūkstošiem organizāciju, kas, Eiropas Arodbiedrību konfederācijas (ETUC) izsludinātās Rīcības dienas ietvaros, izies Eiropas ielās, lai protestētu pret bargiem taupības pasākumiem. Šajā dienā dažādi protesta pasākumi notiks arī Lietuvā, Polijā, Čehijā, Itālijā, Kiprā, Portugālē, Rumānijā, Serbijā un citviet Eiropā. Savukārt Briselē un Spānijā akcijas ietvaros notiks vispārējais streiks.

Akcijas laikā Latvijā, nozaru arodbiedrības izteiks protestu, apjožot akcijas dalībniekus ar jostu, uz kuras būs rakstītas prasības politiķiem. Piketa laikā arodbiedrības rosinās Latvijas iedzīvotājus aizpildīt pastkartes ar novēlējumu vai uzdevumu 10.Saeimai. Pastkaršu aizpildīšana tiks uzsākta akcijas dienā un turpināsies arī citos arodbiedrību pasākumos līdz novembrim. Pastkartes apkopotā veidā iesniegs jaunajai Saeimai pirms pirmās plenārsēdes.

Taupības pasākumi ir netaisnīgi, jo krīze patiešām ir vājinājusi miljoniem cilvēku, kuriem tagad ir jāsavelk jostas ciešāk. Finanšu krīze ir novedusi Eiropu vissliktākajā situācijā kopš 1930.gada. Šobrīd 23 miljoni strādājošo Eiropā jūtas nedroši, un sociālā spriedze pieaug gandrīz visur. Šajā ekstrēmajā situācijā vienīgās atbildes no Eiropas valstu valdībām ir bargie taupības pasākumi un samazinājumi publiskajos tēriņos, kas ietekmē sociālās drošības mehānismus. ETUC pauž viedokli, ka Eiropas valdības pret šo faktu paliek nejūtīgas - tā vietā, lai risinātu tirgus prasības, valdības vēlreiz soda tos, kuri jau maksā krīzes cenu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir neatkarīga sabiedriskā organizācija, kas darbojas 20 gadus un ir lielākā Latvijas arodbiedrība, jo apvieno vairāk nekā 36 tūkstošus izglītības un zinātnes nozarē strādājošo, studējošo un pensionāru ekonomisko, sociālo un profesionālo tiesību un interešu aizstāvībai.

Svarīgākais