Saeimas komisija neatbalsta Tiesībsarga priekšlikumu; sociālā rehabilitācija tikai darbspējīgiem

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien otrajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Deputāti neatbalstīja Tiesībsarga priekšlikumu paredzēt sociālo rehabilitāciju personām ne tikai darbspējīgā vecumā.

Grozījumus likumā Saeimas plenārsēdē galīgajā lasījumā plānots izskatīt šo ceturtdien. Grozījumi likumā paredz papildināt likuma normu par ģimenes atzīšanu par trūcīgu, un komisijas piedāvātā redakcija ir: ja ģimene (persona) pierāda, ka tās resursi nav pietiekami pamatvajadzību nodrošināšanai, bet tā neatbilst trūcīgas ģimenes (personas) statusam, jo tai pieder īpašumi, transportlīdzekļi vai ir parādsaistības, pašvaldība ar motivētu lēmumu var atzīt šādu ģimeni par trūcīgu.

Pašlaik likumā ir līdzīga norma – pašvaldība saistošajos noteikumos var noteikt labvēlīgākus nosacījumus ģimenes atzīšanai par trūcīgu, tai skaitā atzīt par trūcīgu ģimeni, kurai ir parādsaistības.

Lai gan iepriekš daudz diskutējuši, tomēr deputāti neatbalstīja Tiesībsarga ierosinājumu no likuma izslēgt, viņaprāt, diskriminējošu normu, proti, likumā pašlaik teikts, ka sociālo rehabilitāciju var saņemt persona ar funkcionāliem traucējumiem darbaspējīgā vecumā. Tātad šis priekšlikums uz plenārsēdi netiks virzīts.

Tiesa, Saeimas Juridiskais birojs tomēr aicināja deputātus atbalstīt Tiesībsarga ierosmi, bet mainīt likumā termina skaidrojumu, kas ir sociālā rehabilitācija un paredzēt, ka šī norma stātos spēkā vēlāk, ņemot vērā saspringto finansiālo situāciju.

Deputāts Māris Grīnblats (TB/LNNK) atzina, ka šī sociālā rehabilitācija tomēr ir nepieciešama cilvēkiem, lai viņi atgrieztos darba tirgū. Arī deputāte Silva Bendrāte (Vienotība) pauda viedokli, ka tā nav diskriminācija, bet gan, ņemot vērā reālās vajadzības cilvēkiem, kuriem ir traucējumi, saņemt sociālo rehabilitāciju, lai atsāktu strādāt. Turklāt, ja izņemtu vārdus „darbspējīgā vecumā” būtiski pagarinātos rinda uz šiem valsts apmaksātajiem pakalpojumiem, un tad darbspējīgie, kam tā visvairāk nepieciešama, uz rehabilitāciju gaidītu ļoti ilgi.