Zatlers mudina ANO Ģenerālo asambleju veikt reformas

Latvijas prezidents Valdis Zatlers uzrunā ANO Ģenerālās asamblejas 65.sesijas atklāšanā mudināja sākt reformas ANO globālo problēmu risināšanas politikā, informē Valsts prezidenta kanceleja.

Zatlers uzrunā galvenokārt uzsvēra tieši nepieciešamās izmaiņas ANO darbībā, lai panāktu organizācijas ietekmes un efektivitātes uzlabošanos. Zatlers asamblejai uzsvēra nepieciešamību gan nekavējoties sākt īstenot Tūkstošgades attīstības mērķus, gan uzlabot ANO gatavību cīnīties ar dabas katastrofu radītām krīzēm, gan arī veikt preventīvus soļus klimata pārmaiņu sakarā, kas daļēji arī rada dabas katastrofas.

"Lai arī globālajā līmenī Tūkstošgades attīstības mērķu ieviešanā sperti svarīgi soļi, fakts ir tāds, ka nav redzams pietiekams progress, lai garantētu mērķu ieviešanu laikā līdz 2015.gadam. Ja vien mēs Tūkstošgades attīstības mērķus uztveram nopietni, tad mums ir jādemonstrē apņēmība un gatavība rīkoties," sacīja Zatlers.

Par klimata jautājumiem Zatlers atzīmēja, ka "vispirms jāakceptē tās pārmaiņas, kuras jau ir notikušas, kā arī tās, ar kurām būs jārēķinās nākamajos gadu desmitos. Vēl būtiskāk ir veicināt preventīvus soļus, piemēram, izplūdes gāžu apjomu samazināšanā. Ir jāatrod globāls kopsaucējs jautājumā par klimata pārmaiņām - uz spēles ir nākamo paaudžu nākotne".

Zatlers pieminēja arī pēdējā laikā notikušās traģiskākās dabas katastrofas - Pakistānas plūdus un Haiti zemestrīci, kur seku novēršanā ANO ir vadoša loma. "Latvija arī turpmāk palīdzēs valstīm, kuras piemeklē traģiskas stihijas," solīja Latvijas prezidents.

Pēc Zatlera vārdiem, ir nepieciešama tāda ANO Drošības padome, kura atspoguļotu 21.gadsimta dzīves realitāti, kā arī izteica atzinību ANO darbam dzimumu līdztiesību nodrošināšanā. Zatlers pieminēja arī vērtīgo ANO ieguldījumu miera nodrošināšanā un kodolieroču likvidēšanā, un nepieciešamību nodrošināt mieru Tuvajos Austrumos, it īpaši Afganistānā.

Savu uzrunu Zatlers beidza ar vārdiem: "Vēlu mums visiem viedumu un drosmi, lai saglabātu interesi par mūsu kopējām lietām. Latvija paredz, ka Ģenerālasamblejas 65.sesijas darbs nesīs bagātīgus augļus."

Runas laikā Zatlers izmantoja iespēju izteikt Latvijas kandidatūru darbam Cilvēktiesību padomē no 2014.gada un šī gada Ekonomikas un Sociālās padomes vēlēšanās, pieminot Latvijas spēju veikt plašas reformas un nopietno fiskālo darbu. Tika uzsvērta arī nepieciešamība prognozēt un laikus novērst iespējamas ekonomiskās krīzes nākotnē. Zatlers uzrunā arī apsveica jauno ANO Ģenerālās asamblejas prezidentu Džozefu Deisu ar iegūto amatu.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais