Tēvzemiešu konflikts ar medijiem padziļinās

Joprojām nerimst kaislības, kas saasina apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK attiecības ar medijiem. Vakar Saeimas Nacionālās drošības komisija turpināja vētīt tēvzemieša Emīla Jakrina mēģinājumus ietekmēt LTV Ziņu dienesta darbību, savukārt VL!-TB/LNNK Saeimas frakcija atgriezās pie konflikta ar krievvalodīgajai auditorijai raidošo TV5.

Saeimas Nacionālās drošības komisija vakar, slēgtā sēdē izjautājot satiksmes ministra Kaspara Gerharda biroja vadītāju Emīlu Jakrinu, aicināja viņu beidzot vērsties tiesībsargājošajās iestādēs par viņam it kā zināmajiem mēģinājumiem politiski ietekmēt Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienestu.

Aicina ziņot

Komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) Neatkarīgajai atzina, ka E. Jakrina paskaidrojumi aprobežojušies ar miglainiem mājieniem brāļu Dripju un apvienības Par labu Latviju virzienā, taču konkrētības šajā sarunā joprojām neesot bijis. "No Jakrina dzirdējām tikai netiešas interpretācijas, tāpēc komisija viņam lūdza nekavējoties vērsties policijā, lai izbeigtu visas manipulācijas," uzsvēra politiķis.

Jāatgādina, ka Drošības policijā ir sākta pārbaude par E. Jakrina iespējamo draudēšanu LTV Ziņu dienesta vadītājam Marekam Gailītim. E. Jakrins bija aicinājis LTV Ziņu dienesta vadītāju par Satiksmes ministriju veidot tikai pozitīvus sižetus, pretējā gadījumā solot, ka darbu zaudēs M. Gailīša sieva, kura strādā Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā. Tikmēr E. Jakrins, attaisnojot savu rīcību, uzsver, ka vēlējies sarunāt ar M. Gailīti vienīgi tādēļ, lai pārbaudītu informāciju par kādu slepenu vienošanos starp LTV Ziņu dienesta vadītāju un apvienībai Par labu Latviju pietuvinātajiem brāļiem Dripēm, kuri esot iekārtojuši M. Gailīša sievu labā amatā apmaiņā pret pozitīviem sižetiem par kādu no politiskajiem spēkiem.

TV5 nemaina nostāju

Tikmēr tēvzemiešu Saeimas frakcijas deputāti vakar tikās ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētāju Ābramu Kleckinu un Valsts valodas centra Valodas kontroles nodaļas vadītāju Antonu Kursīti, lai pārrunātu TV5 rīcību, ļaujot studijas viesiem runāt vienīgi krievu valodā.

TB/LNNK pārstāvis Rolands Pētersons Neatkarīgajai skaidroja, ka konflikts starp nacionāli orientētajiem tēvzemiešiem un TV5 turpina padziļināties. Neraugoties uz neseno skandālu, kad satiksmes ministram Kasparam Gerhardam tika liegta iespēja TV5 tiešraidē paust savu viedokli valsts valodā, televīzijas kanāls pēc līdzīgiem principiem veido arī priekšvēlēšanu diskusiju 48 minūtes, kurā tēvzemieši netiekot aicināti.

"Uz apvienības lūgumu tomēr aicināt mūs uz priekšvēlēšanu diskusiju TV5 pārstāvji atbildēja, ka tas iespējams vienīgi krievu valodā, atsakot arī iespēju izmantot tulkošanu," skaidroja R. Pētersons.

Neatbilst Satversmei

Pēc TB/LNNK frakcijas deputātu domām, šāda rīcība ir nepieņemama no Latvijas Satversmes viedokļa. "Šādu TV5 rīcību uzskatām par pietiekami smagu pārkāpumu, lai atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumam uz laiku līdz septiņām dienām apturētu TV5 darbību," norāda tēvzemieši.

Par TV5 slēgšanu pagaidām neviens nerunā. Saeimas deputātiem Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins vakar norādīja, ka pēc gadījuma ar K. Gerhardu TV5, visticamāk, būšot administratīvais sods.

Latvijā

Latvijā katru gadu rudenī – 1. oktobrī - tiek pārskatīts pensiju apmērs, veicot pensiju indeksāciju. To nosaka likums “Par valsts pensijām”. Pensiju indeksācijas mērķis ir nodrošināt piešķirto pensiju aizsardzību pret pirktspējas krišanos un panākt to vērtības nezaudēšanu, ziņo Labklājības ministrija.

Svarīgākais