PCTVL atbalstošs itāļu komunists savā grāmatā gāna latviešus

Apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) atbalstošais itāļu komunists Džuljeto Kjeza savā jaunākajā grāmatā "Latvijas kandidāts", kas nesen krievu valodā kļuvusi pieejama arī Latvijā, gāna latviešus, raksta "Latvijas Avīze".

Kā atzīmē laikraksts, grāmata ieturēta visradikālākajā prokremliskās propagandas stilā, maļot veco plati par it kā pieļautajiem nepilsoņu tiesību pārkāpumiem, krievu valodas "izstumšanu" un vispārējo "nedemokrātiskumu". Kjeza pārpārēm pārspējis savus idejiskos domubiedrus, izsakot netīksmi, pat klaju pretīgumu pret Latviju un latviešiem.

Daudzas lappuses veltītas vien tam, lai noķengātu latviešu valodu. Latviešu valoda esot tik "dīvaina", liek noprast Kjeza, ka to "apgūt ne katram ir pa zobam". Igauņu valoda esot "vēl dīvaināka", bet "mazās Lietuvas" valodu "no valodniecības viedokļa ar neko citu nevar salīdzināt". Varot secināt, ka latviešu valodu apgūt būtu patiesi smieklīgi. "Bet kā lai sazinās ar latviešiem? Atbilde ir ļoti vienkārša - krieviski," kūda Kjeza. Krievu valodai veltīti tikai cildinoši vārdi, tā esot starptautiska un cēla.

Latvijas valsts neatkarības atgūšana Kjezam šķiet kā nepatīkams un "nedemokrātisks" pārpratums: "latviešiem (..) pašnoteikšanās ir kabatā. Tā ka šodien viņi ir pilntiesīgi Eiropas Savienības un NATO dalībnieki. (..) Papriecāsimies par viņiem, viņi visu to ieguva "demokrātiskā" cīņā."

"Nav ko vainot likteni, ka krievu ir miljoni, bet latviešu vien tūkstoši. Tieši šāds noskaņojums sācis valdīt Baltijas jūras piekrastē. (..) Skaidri redzams, ka tas ir muļķības gars. Šodien mūsdienu Latvijas valsts vadītāji vai no ādas lien ārā, cenšoties iznīdēt krievu valodu (..) Vai nebūtu loģiskāk izveidot normālas attiecības ar Krieviju un apvaldīt polemisko bravūru un, galvenais, atriebīgo attieksmi pret krieviem? (..) Nu jā, jūs, latviešus, krievi (precīzāk, padomju vara) "okupēja" uz gandrīz piecdesmit gadiem. (..) Pat ņemot vērā visu, ko jūs esat pārdzīvojuši, jums nav tiesību pazemot krievus par to, ka viņi ir krievi. Un vēl jo vairāk jums nav tiesību pazemot šīs paaudzes un tā kara krievu bērnus. Vai jums paskaidrot uz pirkstiem? Kurš no jums, latviešiem, uzdrošinātos šodien vācieti apvainot par to, ka viņa tēvs karoja Otrajā, un vectēvs - Pirmajā pasaules karā? Mēs viņu priekšā noliecam galvu tikai par to, ka viņi ir vienīgie, kuri veica denacifikāciju pēc būtības. Citas Eiropas tautas to veica tikai daļēji. Vēl citas to noniecināja un galu galā neizdarīja neko. Piemēram, tā pati Latvija," raksta Kjeza.

Laikraksts saskata Kjezas centienus politiskās domstarpības pārvirzīt etnisko nesaskaņu plāksnē starp latviešiem un krieviem un kūdīt. Latviešus, kuri, kā raksta Kjeza, par to vien sapņo, kā "atriebties krieviem", viņš tos iztēlo kā neeiropeiskus, neizglītotus un muļķīgus. Piemēram, krievi, kuru "ģenētiskajā kodā ir dižums", esot vitālāki, to ģimenēs dzimstot vairāk bērnu, raksta Kjeza, dodot mājienu: latvieši savā mežonīgumā aizgājuši tik tālu, ka jau domājot, kā šo problēmu risināt... "Kā lai risina šo problēmu? Vai sterilizējot krievu vīriešus un sievietes Baltijā? Baidos, ka šāds risinājums nonāks pretrunā ar Eiropas demokrātijas un cilvēktiesību principiem. Par laimi (..) vairākums latviešu nesliecas uz šādu jautājuma risinājumu, tā aizsargājot savu latvisko nacionālo identitāti. Jāspriež politiskā un humānā reālisma ietvaros. Nepieciešams (..) veselais saprāts," tumsonīgos latviešus pamāca Kjeza.

Latvijas valsti viņš rāda kā tādu, kurā ne tikai "nav demokrātijas", bet valda nacistiski, "pareizo asiņu" principi. Piemēram, "pazemojošā, netaisnīgā un pilnībā nepamatotā" naturalizācija, kā raksta Kjeza, esot "obligāta visiem, kuriem nav latviešu asinis".

Svarīgākais